Ferdinand von Schirach

TEROR

Koliko šteje življenje posameznika? Kako se odločiti v skrajnih primerih terorističnih dejanj?

Sodobna drama

Ferdinand von Schirach
Teror

Režiser: Eduard Miler
Premiera: december 2017
Slovenska krstna uprizoritev

 

Teror je trenutno najbolj uprizarjano delo tako na evropskih odrih kot po svetu, saj je na sporedu v več kot štiridesetih gledališčih, v Nemčiji, Švici in Avstriji pa so si gledalci septembra preko TV-sprejemnikov lahko ogledali tudi film, posnet po istoimenski drami, in po koncu filma v živo glasovali o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti ter tako odločili o njegovem razpletu. Krstna uprizoritev Terorja je bila istega dne septembra 2015 kar v dveh gledališčih: v Deutsches Theatru v Berlinu in v Schauspiel Theatru v Frankfurtu. Drama in njene številne uprizoritve so zaradi aktualne teroristične tematike doživele pravi medijski bum, njen avtor pa je postal medijska zvezda. V Terorju namreč obravnava izjemno težko moralno in etično dilemo, tj. kako se odločati v skrajnih situacijah in koliko je vredno oziroma so vredna posamezna človeška življenja.

Drama se dogaja v sodni dvorani, v kateri so poleg vojaškega pilota Larsa Kocha (obtoženega za smrt 164 potnikov na letalu) tudi predsednik sodišča, branilec, državna tožilka in dve priči ter seveda tudi gledalci, ki morajo tokrat prevzeti vlogo porotnikov. Prav oni so tisti, ki z glasovanjem odločajo o pilotovi krivdi oziroma nedolžnosti. Med sodnim procesom proti pilotu Larsu Kochu se namreč izkaže, da se je po lastni presoji odločil za manjše število žrtev na račun večjega števila na nogometnem stadionu, kar pa seveda sproža etična vprašanja – koliko pravzaprav šteje življenje posameznika? Ali je bolje sestreliti letalo s 164 potniki, da se izognemo smrti 70.000 ljudi na nogometnem stadionu? Ali bi pilot sestrelil letalo tudi, če bi bila na krovu njegova družina? Dilema, ki jo sprožajo drama in njene uprizoritve, je etična dilema »nemogoče odločitve«, kako se odločati v skrajnih primerih terorističnih akcij. Obtoženi pilot Lars Koch se je namreč moral v hipu odločiti, kako rešiti situacijo in koga žrtvovati.

 

Ferdinand von Schirach

je znan berlinski odvetnik (vnuk voditelja nemške nacistične mladine Baldurja von Schiracha), specializiran za kazensko pravo, in zastopnik številnih politikov, gospodarstvenikov, vplivnih podjetnikov in tudi navadnih smrtnikov. Na literarno sceno je v velikem zamahu stopil leta 2009, v svojem 45. letu, ko je najprej izšlo njegovo delo Zločini (Verbrechen), ki ga imamo tudi v slovenskem prevodu, leto zatem pa še z delom Krivda (Schuld). Obe knjigi sta postali veliki uspešnici. Kasneje je objavil še zbirko zgodb, dva romana in zbirko esejev: med drugim roman Taboo (ki je na lestvici revije Time pristal na prvem mestu) in leta 2014 dramo Teror.

 

Eduard Miler

je v svoji dolgoletni gledališki karieri oblikoval niz več kot sto izrazito samosvojih uprizoritev tako v Sloveniji kot v tujini. Njegove uprizoritve zaznamuje ekspresivna režijska poetika, za kar je bil večkrat nagrajen. Med drugim je prejel nagrado Prešernovega sklada (1987) in tri Borštnikove nagrade za režijo (Lulu leta 1991 v izvedbi Drame SNG Maribor, Baal leta 1998 in Beneški trgovec leta 2011, obe v izvedbi SNG Drama Ljubljana). V našem gledališču je doslej režiral osem predstav (Eksplozija spomina 3, Vera ljubezen upanje, Nekaj eksplicitnih fotk, Werther & Werther, Spletkarstvo in ljubezen, Podeželje, Hedda Gabler in Pri Hlevarjevih).

Ferdinand von Schirach
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
december 2017
Naslov izvirnika
Terror
Prevajalec
Jaša Drnovšek
Režiser
Eduard Miler
Dramaturginja
Žanina Mirčevska
Scenograf
Branko Hojnik
Kostumografka
Jelena Proković
Izbor glasbe
Eduard Miler
Lektorica
Maja Cerar
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Igrajo
Predsednik
Borut Veselko
Obtoženi
Miha Rodman
Branilec
Aljoša Ternovšek
Državna tožilka
Darja Reichman
Lauterbach
Peter Musevski
Gospa Meiser
Vesna Slapar
Stražnik
Ciril Roblek k. g.
Zapisnikarica
Judita Polak k. g.