Anica in grozoviteži - Sobotna matineja

Predstava za otroke od 4 - 11 let.

Desa Muck

Anica in grozoviteži

Aničini starši so se nekega dne odpravili na koncert, sestri Anica in Mojca pa sta ostali sami doma. Mojca je želela prirediti zabaven večer. Z Anico naj bi gledali grozljivko. Anica se ob gledanju grozljivke ni prav nič zabavala. Vedno bolj jo je bilo strah, za nameček je zmanjkalo še elektrike. To je prestrašilo tudi Mojco. Nenadoma je zunaj močno zaropotalo ...

Anica in grozovitež je sodobna otroška pravljica o deklici, ki je glavni lik desetih knjig iz zbirke Anica pisateljice Dese Muck. Knjiga je izšla leta 2004 pri založbi Mladinska knjiga. Leta 2017 je po zgodbi nastala istoimenska gledališka predstava v produkciji Založbe Muck Blažina, režija Zala Sajko univ. dipl. režiser (hčerka Dese Muck), igrata Eva Stražar in Lea Cok. Gledališka predstava je namenjena otrokom v starosti 4 do 11. let.

 

 

O avtorici

Desa Muck (1955), slovenska igralka, televizijska voditeljica, publicistka in mladinska pisateljica.

Desa Muck se je rodila v družini slovenskega igralca, pesnika in profesorja Kristijana Mucka. Sprva je bila zaposlena kot varuška v vrtcu Poljane. Sledilo je igralsko delo v seriji Ante in v oddajah Zoom ter Mario.

Režiser in igralec Peter Zlobec jo je leta 1982 sprejel v televizijsko serijo Ante. Temu so sledile reklame, filmi, videozgodba. Nato je začela tudi pisati. Najpej je pisala ljubezenske zgodbe, nato mladinsko literaturo. V svojem pisanju zavzema preproste in splošne človeške izkušnje. Kot ustvarjalka je najbolj poznana po svojih zgodbah, podlistkih, novelah in radijskih igrah za mladino in otroke, piše pa tudi za odrasle.

Je avtorica preko 60 monografskih publikacij. Značilnost njenih knjig je duhovitost in lucidnost. Delala je tudi kot humoristka v oddaji Zoom in Mario na RTV slovenije od 1996 do 2002.

Desa Muck je napisala mnogo zgodb, namenjenih odraščujoči mladini. Njene najpogostejše tematike so namenjene pubertetnicam in pubertetnikom in se večinoma sučejo okoli spolnosti, droge, šole, itd. Tematik se loteva na duhovit in šaljiv način.

Priznanja in nagrade
Levstikova nagrada 2005 
Priznanje IBBY 
nominacija za Andersenovo nagrado 2006 
Nagrada večernica 1998 za mladinski roman Lažniva Suzi 
Zbirka Anica — Moja najljubša slovenska knjiga po izboru mladih bralcev za leto 2003, 2004, 2005, 2006