Tadeusz Słobodzianek

NAŠ RAZRED

Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana
Kaj je v človeški naravi, da se iz prijatelja spremeni v sovražnika? Se zgodovina ponavlja?

Sodobna drama

Tadeusz Słobodzianek
Naš razred

Koprodukcija z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana

Režiserka: Nina Rajić Kranjac
Premiera: marec 2018
Slovenska krstna uprizoritev

 

Naš razred je zgodba o skupini sošolcev iz majhnega, večkulturnega poljskega mesteca, v katerem so sprva do sovjetske in kmalu nato še nemške okupacije v slogi in prijateljstvu živeli poljski in judovski  otroci. V štirinajstih prizorih se pred našimi očmi odvrtijo pretresljive usode desetih učencev nekega  povsem običajnega šolskega razreda – od njihovih prvih zaljubljenosti in prijateljstev do neizmerne krutosti, ki jo povzročita antisemitizem in nacizem. Avtor te virtuozno napisane drame skorajda dokumentarno sledi usodam desetih otrok od leta 1925, nekaterim izmed njih vse do danes, da bi skozi zapleten preplet usod prikazal grozovite posledice tako stalinistične kot nacistične ideološke indoktrinacije, ki sta med ljudmi povzročili popoln razkol in sovraštvo. Obenem pa v drami razkriva tudi problem kolektivne krivde in njenih posledic, ki ljudi določajo in zaznamujejo še danes. Ali kot pravi Wladek, eden izmed preživelih te neizmerno žalostne in hkrati poučne zgodbe: »Zmeraj sem verjel, da bo resnica na koncu zmagala.«

Zgodba temelji na resničnem dogodku, ki se je zgodil na Poljskem med drugo svetovno vojno, vendar ga lahko prepoznamo kjer koli, tudi v Sloveniji, kjer duhovi preteklosti še zmeraj niso pomirjeni in zgodovina še zdaleč ni razčiščena. Kmalu po nacistični okupaciji Poljske, poleti leta 1941, so v majhnem poljskem mestu Jedwabne na krut način ubili 1.600 Judov. Toda šele pred nekaj leti je prišla na dan dolgo prikrivana resnica, da so pomor izvršili prav njihovi poljski someščani in ne nacisti, kot je veljalo vsa leta po osvoboditvi. Po vojni so grozljivi pomor seveda zamolčali, preživeli pa so – tako rablji kot žrtve – morali sobivati še naprej, z vsemi osebnimi ranami, krivdo in maščevanji.

Naš razred je ta hip eno izmed najbolj uprizarjanih in odmevnih besedil sodobne poljske dramatike, ki jo je Evropska gledališka konvencija uvrstila med deset najboljših sodobnih evropskih dram napisanih med letoma 2009 in 2010.

 

Nina Rajić Kranjac

je režiserka mlajše generacije, a je že režirala odmevne in tudi nagrajene uprizoritve. Med študijem na ljubljanski AGRFT je ekipa predstave Tri sestre A. P. Čehova, ki jo je režirala in v njej tudi nastopila, prejela študentsko nagrado za najboljšo produkcijo v celoti. Nina Rajić Kranjac je prejela tudi prvo nagrado za najboljšo produkcijo na Mednarodnem festivalu dramskih umetnosti v Zagrebu, in sicer za uprizoritev besedila Simone Semenič tisočdevetstoenainosemdeset, ki je prejela tudi Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo 45. TSD. Za režijo iste uprizoritve in režijo igralskega avtorskega projekta Brechta ZDAJ letim! je leta 2014 prejela fakultetno Prešernovo nagrado za režijo, leta 2016 pa za uprizoritev Zborovanje ptic (Gledališče Glej) nagrado Jurislava Korenića za najboljšo mlado režiserko na 56. mednarodnem festivalu MESS v Sarajevu in študentsko Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Tadeusz Słobodzianek
Prva slovenska uprizoritev
Premiera
marec 2018
Naslov izvirnika
Nasza klasa
Režiserka
Nina Rajić Kranjac