Vinko Möderndorfer

TRI ŽENSKE

So nakupovalni centri postali orodje za doseganje sreče? Res lahko kupimo vse?

Sodobna drama

Vinko Möderndorfer

Tri ženske

Režiser: Vinko Möderndorfer
Premiera: oktober 2017
Nominacija za Grumovo nagrado 2015
Krstna uprizoritev

 

Tri ženske je igra o iskanju sreče v nakupovalnih centrih in o absurdnosti potrošništva kot novodobne religije. Vinko Moderndorfer nam v izbrušenem slogu in dialogu razgrne vso bedo odvisnosti od nakupovanja ter s kirurško ostrino razpira emocionalna brezna treh žensk, ki si v nakupovalnem centru želijo potešiti svojo zmeraj hujšo duhovno in čustveno praznino, ki jo v zgodbi mlade ženske prižene do skrajnega roba: najmlajša si namreč zaželi, da bi lahko v nakupovalnem centru kupila celo otroka. Hkrati pa so Tri ženske ostra kritika družbe in neoliberalističnega sistema, ki načrtno ustvarja potrošniške odvisnike, da bi jih lažje nadzorovala in obvladovala. Nenehno hlepenje po izdelkih in nenehna praznina ob trenutni »potešitvi« tvorita peklenske kroge potrošniškega inferna, v katerega se pogrezamo vse globlje in globlje. Proti koncu drame se zato ena izmed žensk v trenutku šibkosti z grozo vpraša, »[z]akaj se ne upremo, zakaj ne popizdimo«, vendar je mlajši kolegici nočeta ali ne zmoreta več slišati. Hkrati pa je to igra za tri izzivalne igralske kreacije, ki jih bodo igralke gotovo z veseljem izkoristile.

 

Obrazložitev nominacije »Tri ženske so pronicljivo dramsko delo o treh drobnih življenjskih zgodbah iz našega vsakdana, delo, ki preraste v učinkovito, duhovito in obenem trpko metaforo o stanju sodobnega človekovega duha, ki je med drugim zaznamovano z nasiljem potrošniških modelov, nasiljem, ki se ga zavedamo in ga globoko sovražimo, a se mu ne znamo in ne zmoremo resnično upreti.   Kavarna v sodobnem in bleščečem nakupovalnem centru, kjer so na voljo vrhunske modne znamke, je za tri ženske nekakšen avtentičen nadomestek za njihov domači bivanjski prostor, ki sta ga napolnili deziluzija in samota, in se izkaže celo za skrivnostni prostor novega življenja, kar daje delu priokus nekakšne grenke zmage, ki sta jo v svojem razvoju dosegli naša družba in civilizacija. Liki vseh treh žensk so oblikovani prefinjeno in kleno. Tenkočutno in duhovito izpisani dialogi dajejo delu dodatno vrednost življenjskosti in ponujajo možnost za vrhunske igralske stvaritve.«

 

Vinko Möderndorfer

je vsestranski literarni, gledališki in filmski ustvarjalec, ki je za svoje ustvarjalno delo prejel številne literarne nagrade: od nagrad za žlahtno komedijo, Ježkove in dveh Grumovih nagrad (Vaje za tesnobo leta 2012 in Evropa leta 2014) ter številnih nominacij za Grumovo nagrado do vrste drugih (tudi filmskih nagrad doma in v tujini). Poleg romanov, dram in radijskih iger (v knjižni obliki je objavil preko petdeset del s področja proze, poezije, dramatike in esejistike) je zelo aktiven tudi na režijskem področju, saj njegov režijski opus šteje prek 70 režij v gledališču, operi, na radiu, televiziji in filmu. Leta 2010 je uprizoritev njegove drame Lep dan za umret v izvedbi našega gledališča na 40. TSD prejela Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti. Sicer pa je Möderndorfer lani postal predsednik Sklada za Prešernove nagrade.

Vinko Möderndorfer
Krstna uprizoritev
Premiera
oktober 2017
Režiser
Vinko Möderndorfer
Dramaturg
Blaž Lukan
Scenograf
Branko Hojnik
Kostumograf
Alan Hranitelj
Avtor glasbe
Bojan Jurjevič – Jurki
Lektor
Jože Faganel
Oblikovalec maske
Matej Pajntar
Igrajo
Silva
Vesna Jevnikar
Barbara
Darja Reichman
Suzana
Vesna Slapar