Teden slovenske drame

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče Kranj.

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in predstavljanje ter uprizarjanje v tujini. 

Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter z drugimi ustanovami. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja Jenkova soba, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram ter sodelovanje z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter Filozofsko fakulteto.

Na Tednu slovenske drame se bodo letos že uveljavljenim nagradam: nagradi Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo, nagradi za najboljšega mladega dramatika, Šeligovi nagradi za najboljšo predstavo in nagradi občinstva za najboljšo dramsko uprizoritev, pridružile še tri nagrade, in sicer nagradi za najboljšo igralko in igralca ter posebna nagrada po izboru žirije. Bienalno Grün-Filipičevo priznanje za dramaturgijo pa bo spet podeljeno prihodnje leto.

Posebno mesto jubilejnega festivala bo namenjeno pregledni razstavi o zgodovini festivala, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Gorenjskim muzejem, Slovenskim gledališkim inštitutom ter Radiem Slovenija. Razstavo bo pospremil tudi pregledni katalog. Med številnimi dogodki v dodatnem programu bo še mednarodni simpozij o promociji slovenske dramatike doma in v tujini.

Ob posebni priložnosti 50. obletnice Tedna slovenske drame pripravljamo v sodelovanju z Fundacijo Rudija Šeliga še Simpozij o magičnem gledališču Rudija Šeliga, ki se ga bodo udeležili priznani slovenski gledališki ustvarjalci, teoretiki in teatrologi.

Spletna stran festivala:

http://www.tsd.si/