Lea Mihevc, Nik Žnidaršič

OD KOD, DEKLE, SI TI DOMA

Glasbena predstava

Lea Mihevc, Nik Žnidaršič

OD KOD, DEKLE, SI TI DOMA

AGRFT in Cankarjev dom Ljubljana

Predstava Od kod, dekle, si ti doma skozi glasbo in pripoved spregovori o razpetosti. O razpetosti kot taki, o razpetosti med dvema kontinentoma, med dvema krajema in med dvema osebama – med dvema jazoma. Igralka nastopa za publiko, hoče jo očarati, zapeljati in zabavati, a hkrati postaja vedno bolj jasno, da je to, kar predstavlja, lažno. Njena intima tako prodira na površje, sesuva strogo začrtano strukturo koncerta, in s tem izriva podobo, ki jo igralka predstavlja (sebi in drugim). Z glasom in različnimi glasbenimi žanri išče potencialne odprtine v uveljavljenih formah, pričakovanjih, tudi klišejih. Sopostavlja vrsto dualnosti, jih povezuje, razlikuje in razrešuje. Raziskuje, kaj je njeno in kaj pripada drugim. Kaj v igralskem – kot tudi človeškem – smislu pomeni biti (na voljo)? Kdaj, če sploh, izgine potreba po pripadanju? Pripoveduje o (morda lažnih?) dogodkih in se iz postavljene mlade ženske spreminja v vse svoje obraze, med drugim tudi v negotovo dekle. Išče svoj glas, svojo pesem in s tem odgovor na vprašanje, od kod, dekle, si ti doma.

Kritičarka Kaja Novosel je v svoji kritiki v Kritiki med drugim zapisala: »Ob obsežnem simbolno nabitem ter glasovno in interpretativno na visokem nivoju izvedenem naboru skladb Lee Mihevc je zaznati jasno nalaganje čustvenih ploskev in razpiranje intimnih premislekov, ob izvedbi pa se znotraj glasbe kot nosilke emocije izriše zaokrožen dramaturški lok, ki ga med skladbami trgajo govorjene avtobiografske izpovedi.«

Lea Mihevc je leta 2021 diplomirala iz dramske igre na AGRFT pod mentorstvom Jerneja Lorencija in Branka Jordana – v vlogi Susn pod režijo Doriana Šilca Petka v predstavi Mislila sem, da bo konec sveta drugačen. V času študija je v režiji Dragana Živadinova v predstavi H genotipu Hamlet nastopila v vlogi Gertrude. Predstava je bila uvrščena v spremljevalni program Borštnikovega srečanja. Pred študijem je pet let živela v New Yorku, kjer je končala dvoletni študij igralske tehnike Meisner v studiu Williama Esperja. Trenutno končuje magistrski študij gledališkega petja na AGRFT, snema literarne oddaje na RTV Slovenija, igra v TV-serijah (Ja, Chef!), kot gostja pa tudi v SNG Maribor (Hiša Bernarde Alba ter Vanja, Sonja, Maša in Špik). V Cankarjevem domu se je prvič predstavila v predstavi Preblizu (Jaša Koceli, 2021).

 

 

Maj 2024
23
čet
čez 4 dni
20.00, Galerija Stolpa Škrlovec
24
pet
čez 5 dni
20.00, Galerija Stolpa Škrlovec
25
sob
čez 6 dni
20.00, Galerija Stolpa Škrlovec
Lea Mihevc, Nik Žnidaršič
Premiera
27. oktobra 2022 | Produkcija: AGRFT in Cankarjev dom Ljubljana
75 minut, brez odmora
Avtorica koncepta in glasbenega aranžmaja
Lea Mihevc
Dramaturg
Nik Žnidaršič
Igrajo
Lea Mihevc