Nejc Gazvoda

KUNE

Osmi monolog iz serije Monologi s kavča

MONOLOGI S KAVČA #8

Nejc Gazvoda: KUNE (2020) 

Premiera na spletu: 4.junij 2020

Dramsko besedilo avtorija*:

KUNE

MOŠKI gleda v leptop in se snema.

MOŠKI: Pozdravljeni v mojem prvem youtube videu. Današnja tema so kune in o tem, kako jih odgnat. Kune so živali, ki lahko naredijo veliko škode na hiši in avtomobilu, če jim pustimo. Če jim to pustimo. Vida in jazbec sta tudi kuni. Kot zanimivost. Torej. V različnih trgovinah se kupi pripomočke, da se kune odganja. Za nakup potrebujemo masko, ne pozabite nanjo, da ne bo kaj narobe. Torej. Kupite lahko elektronske odganjalce ali pa sprej, ki ga nanesete na mehko podlogo avtomobila, in nato odganja kune. Kune imajo večje iztrebke kot miši in prepoznate jih tudi po glasnem ropotu po strehi. Torej. Čeprav živijo na enem mestu, ne vem, kam gredo čez dan. Najbrž lovijo. Lovijo tudi kokoši in jedo njihova jajca. Lupine včasih najdete pred hišo in zadnjič sem jih preštel. Bile so tri. Sem kdaj videl kakšno kuno? Ne. Si to želim? Da. Ogledal sem si fotografije na internetu in videti so lepe. Ne vem, če reagirajo na človeka. Ne vem, kako reagirajo. V hiši sem sam, in zato se ne bojijo, ker ne proizvajam hrupa. Ni tudi treba, da se me, ker si želim, da bi jih videl. Zato tudi nisem kupil ne odganjalca ne spreja. Najprej moram videt kuno, šele nato se bom odločil za to potezo. Ko hodijo po strehi, ropota, morda imajo mladiče, ker se mi zdi, da jih hodi več naenkrat. Poskušal sem štet korake, ni mi uspelo, ampak še vedno upam. Upam, da jih imajo. Moje punce bi bile vesele, če bi to videle. Rekel bi … veste, kaj bi rekel? Rekel bi: “Glejte, kaj imam in kaj se me ne boji.” Torej.

Kratka pavza. MOŠKI pogleda navzgor.

MOŠKI: Ura je deset zvečer in zdaj se bo začelo, topotanje po strehi. Ko bi moje punce to slišale. To ni dež, to niso mački, to so kune, bi rekel. Kaj so kune? Kune so živali, take lepe. Če je bela, se je ne vidi v snegu. Naredil vam bom snežaka in skupaj jih bomo čakali v šotoru na vrtu, oblečeni bomo toplo in dim nam bo šel iz ust. Če ne bo snega, če bo zgodnja pomlad, gremo lahko do mlake, lahko vzamete paličico in z njo dregnete v mrest. Do gozda se bomo zapeljali, izpit sem dobil nazaj, in to lahko poveste mami. Vse ji lahko poveste, kar se bo zgodilo in kako sem na koncu dneva ugasnil luč in da ste bile srečne in smo v temi skupaj čakali kune.

MOŠKI počaka.

MOŠKI: Še malo.

MOŠKI počaka.

MOŠKI: Še malo. Ponavadi vedno pridejo ob tej uri. Počakajte še malo. Počakajte skupaj z mano. Pridejo, pridejo. Če bi moje punce to slišale. Kako bi bile vesele. Ana bi čisto malo piskala, ker ima astmo, potem bi se pomirila, ker se je vedno pomirila, kadar je bila z mano.

MOŠKI počaka.

MOŠKI: Še malo. Še malo. Še malo.

MOŠKI nekaj časa čaka. Video se konča.

 

 

*Opomba: Gre za avtorsko delo, zaščiteno po avtorskopravni zakonodaji veljavni v RS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejc Gazvoda
Režiserja
Maša Pelko in Luka Marcen
Jezikovno svetovanje
Barbara Rogelj
Oblikovanje vizualne podobe
Mito Gegič in Tina Dobrajc
Igrajo
Borut Veselko