47. TSD - DNEVA NOMINIRANCEV

V okviru Tedna slovenske drame Vas vljudno vabimo na Dneva nominirancev za Grumovo nagrado 2017, ki bosta 31. 3 in 3. 4 v Slovenskem gledališkem inštitutu.

V okviru Tedna slovenske drame Vas vljudno vabimo na

DNEVA NOMINIRANCEV ZA GRUMOVO NAGRADO 2017

ki bosta v
petek, 31. marca 2017 ob 15. uri in in
ponedeljek, 3. aprila 2017 ob 16. uri

v dvorani Slovenski gledališki inštitut
(1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana, Slovenia).

Predstavitev vsakega nominiranega besedila je sestavljena iz krajše bralne uprizoritve in pogovora z avtorjem in gosti.

V petek bomo tako v okviru nominiranega besedila gostili:
Ikarus, zgodba o poletu: Rok Sanda (avtor), Neda Rusjan Bric in Matjaža Šmalca,
Zasedba: Peter Musevski, Blaž Setnikar Seto, Aljoša Ternovšek, Miha Rodman, Tamara Avguštin (AGRFT), Eva Stražar (AGRFT).

Fant, dekle in sivolasi gospod: Vinko Möderndorfer (avtor), Zalo Dobovšek in Darjo Dominkuš,
Zasedba: Borut Veselko, Blaž Setnikar, Živa Selan (AGRFT)

to jabolko, zlato: Simona Semenic (avtorica), Simono Ješelnik in Urška Brodar.
Zasedba: Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Sara Dirnbek (AGRFT), Tamara Avguštin (AGRFT), Mario Dragojević (AGRFT).

Ponedeljkovi gostje pogovorov pa bodo:
Naše gledališče: Rok Vilčnik rokgre (avtor), dr. Tomaž Toporišič in Eva Kraševec
Zasedba: Aljoša Ternovšek, Timon Šturbej (AGRFT), Mario Dragojević (AGRFT).

Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni:
Simona Hamer (avtorica), Igor Samobor in Tereza Gregorič
Zasedba: Darja Reichman, Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Blaž Setnikar, Miha Rodman

 

Pogovore bo vodila teatrologinja Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.

Režiserji bralnih uprizoritev so Tjaša Črnigoj, Mateja Kokol in Žiga Divjak. Bralne uprizoritve bodo izvedli člani ansambla Prešernovo Gledališče Kranj in študenti dramske igre Akademija za gledališče, radio, film in televizijo.

Lepo vabljeni!

___

 

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija v prvem krogu izbiranja določi do pet dramskih besedil, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca pa razglasi na sklepni slovesnosti, ki bo v soboto, 8. aprila ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskih dogodkov, ki sta v celoti namenjena najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpirata prostor za dialoško preizpraševanje o stanju izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenem uprizarjanju, interpretaciji in razvoju.

Želimo si, da bi Dan nominirancev postal prepoznavna platforma, ki bi pomagala širiti zavest o pomembnosti (in aktualnosti) nove dramatike, tudi s spodbujanjem izmenjave mnenj, saj v odprtosti in povezovanju bogatimo drug drugega – in slovensko dramsko pisavo.

Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve njihovega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre AGRFT, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, literarni teoretiki, umetniški vodje, dramaturgi, režiserji ... Pomembno vlogo ima aktivno sodelovanje občinstva, ki je povabljeno, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

Moderatorka: Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta.
Idejna zasnova Dneva nominirancev: Rok Andres.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako letov s podporo ministrstva za kulturo in mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče. Spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram in sodelovanje z Akademijo in Filozofsko fakulteto. 
Več o Tednu slovenske drame na www.tsd.si

Foto:
Little Rooster Productions
Goran Blagajac
Urska Boljkovac
Nada Zgank
Vita Mavrič