48. Teden slovenske drame: Sklepna slovesnost

Vabimo vas na sklepno slovesnost 48. Tedna slovenske drame na veliki oder Prešernovega gledališča Kranj v nedeljo, 8. aprila, ob 20. uri.

V okviru sklepne slovesnosti si boste najprej ogledali gledališki koncert po besedilih Gregorja Strniše z naslovom Slovenska popevka v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, sledila bo sklepna slovesnost in podelitev festivalskih nagrad, ki jo bosta povezovali voditeljici Vesna Slapar in Vesna Pernarčič, dramski igralki, članici ansambla Prešernovega gledališča Kranj, ki sta pred dobrim tednom dni tudi odprli 48. Teden slovenske drame. Zaključno prireditev bo režirala Neda R. Bric, na njej bo igrala glasbena skupina Los hermanos muy simpaticos.


"Stvaritev na vrhunski ravni je v slovenski dramski besedi toliko, da imamo že vrsto let namesto enega tedna slovenske drame skoraj dva – in tega se moramo veseliti," poudarja Mirjam Drnovšček, direktorica Prešernovega gledališča Kranj, ki je v dneh od 27. marca do 8. aprila, torej kar 12 dni, gostilo enega najpomembnejših nacionalnih dramskih festivalov, ki izpostavlja izvirno slovenska avtorska dramska dela.

Na podlagi odločitev strokovnih žirij ter zvestega in dragocenega občinstva, bodo na zaključni slovesnosti 8. aprila letos podelili štiri festivalske nagrade: nagrado občinstva, nagrado za mladega dramatika, Šeligovo nagrado in prestižno Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko delo. Tudi letos pa bo na festivalu nagrado in priznanje Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke podelilo Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Imena nagrajencev so vse do zaključne prireditve skrivnost!

Povzetek
Na festivalu se je zvrstilo kar 17 predstav: 6 tekmovalnih, 5 mednarodnih, 5 spremljevalnih ter predstava v dodatnem programu. Letošnja selektorica je bila priznana dramaturginja in kustosinja mag. Tea Rogelj. Izmed 36 dramskih besedil, ki so prispela na razpis za Grumovo nagrado, je komisija poleg 4 besedil iz lanskega leta, izbrala 3 nominirana besedila, ki so se predstavila na bralnih uprizoritvah na Dnevu nominirancev, Romeo in Julija sta bila begunca in Sestre Vinka Möderndorferja ter Večja od vseh Roka Vilčnika. Za najboljše besedilo mladega dramatika/dramatičarke, se je letos potegovalo 14 besedil.

V programu Tedna slovenske drame pomembno mesto zasedajo delavnice dramskega pisanja, saj je spodbujanje in razvoj sodobne dramske ustvarjalnosti ena od temeljnih usmeritev festivala. Letošnja delavnica je potekala pod vodstvom Mateusza Atmana, poljskega dramatika mlajše generacije. Med spremljevalnimi dogodki je potekalo tudi že četrto strokovno srečanje oblikovalcev maske slovenskih gledališč, poleg tega pa še predstavitve knjig in bralne uprizoritve študentov AGRFT.
 
Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije je med festivalom pripravilo že tradicionalno okroglo mizo z naslovom Slovensko gledališče na robu in ob robu, na zaključni prireditvi pa boste izvedeli, kdo je prejemnik priznanja Vladimirja Kralja za kritiške in teatrološke dosežke v zadnjih dveh letih in kdo si je z dolgoletnim delom na tem področju zaslužil nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo. Društvo priznanje in nagrado podeljuje vsaki dve leti.