50. TEDEN SLOVENSKE DRAME

Osrednji del festivala zaradi poslabšanja epidemiološke situacije odpovedan.

Osrednji del festivala 50. Teden slovenske drame odpovedan

Z velikim veseljem in zanosom smo že od leta 2019 pripravljali jubilejni Teden slovenske drame, seveda pa v času, ko smo začeli priprave, nismo vedeli, kaj bo leto 2020 prineslo gledališki umetnosti.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije, sprejetih ukrepov in priporočil Vlade RS je Prešernovo gledališče Kranj kot organizator festivala Teden slovenske drame v soglasju s Strokovnim svetom in Svetom zavoda ter v soglasju z Ministrstvom za kulturo in Mestno občino Kranj sprejelo odločitev, da osrednjega dela jubilejnega 50. Tedna slovenske drame ne izvedemo. 50. Teden slovenske drame bi moral potekati med 27. marcem in 6. aprilom 2020, vendar ga je tik pred odprtjem zaustavila epidemija koronavirusa. Po koncu spomladanskega vala epidemije smo določili nov termin (festival bi moral potekati od 7. do 15. novembra 2020), vendar pa smo glede na trenutno stanje morali sprejeti odločitev, da tekmovalnega in spremljevalnega programa letošnjega festivala ne izvedemo.

Jubilejnega festivala pa se kljub temu ne bomo spominjali samo po neizvedbi osrednjega dela, ampak tudi po številnih projektih, ki smo jih kljub epidemiji pripravili. Tako smo že konec maja na gradu Khislstein za javnost odprli pregledno razstavo »Dogodek je tu, dogodek imate v mestu!« – 50 let festivala Teden slovenske drame, ki je vse leto nastajala v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj, Gorenjskega muzeja, Slovenskega gledališkega inštituta in Radia Slovenija – Programa Ars. Slovesno smo jo odprli na poletno muzejsko noč 20. junija z uprizoritvijo Monologov s kavča, ki so nadomestili vsakoletno delavnico dramskega pisanja. Prešernovo gledališče Kranj je med karanteno povabilo osem dramatikov – Simono Hamer, Simono Semenič, Roka Vilčnika - rokgreja, Varjo Hrvatin, Kim Komljanec, Petra Rezmana, Nejca Gazvodo in Tjašo Mislej –, da so napisali kratke monologe, ki so jih pod režijskim vodstvom Luke Marcena in Maše Pelko »na domačem kavču« posneli igralci našega ansambla in smo jih predvajali na spletu, ob odprtju razstave pa smo jih prvič uprizorili na odru. Poleg osrednje razstave na gradu Khislstein so bile na ogled še tri – Grumovi nagrajenci na/v Ulični galeriji »Na mestu« pred Mestno knjižnico Kranj, v knjižnici pa razstava Prešernovo gledališče Kranj na Tednu slovenske drame in razstava Petdeseti Teden slovenske drame pred Prešernovim gledališčem.

Podelili smo dve najpomembnejši festivalski nagradi – nagrado Slavka Gruma, ki je letos šla v roke Tjaše Mislej za dramo Naše skladišče (besedilo je že našlo pot na oder, saj smo ga v režiji Mateje Kokol v Prešrenovem gledališču Kranj septembra krstno uprizorili), in nagrado za mlado dramatičarko, ki jo je prejela Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov. Prešernovo gledališče Kranj je v sklopu festivala pripravilo tudi tri kataloge – jubilejnega, preglednega in redni festivalski katalog, trenutno pa namesto vsakoletnega dneva nominirancev, na katerem z bralnimi uprizoritvami in pogovori z avtorji predstavimo za Grumovo nagrado nominirana besedila, pripravljamo pogovore z njihovimi avtorji, ki jih bomo posneli in objavili na spletnih portalih. Žal pa letos ne bomo podelili nagrad za predstave in njihove ustvarjalce – Šeligove nagrade za najboljšo predstavo festivala po izboru žirije, nagrade občinstva, dveh igralskih nagrad in posebne nagrade po izboru žirije. Zadnje tri bi podelili prvič.

Organizatorji festivala upamo, da se bo epidemija kmalu umirila in da bodo gledališča lahko znova odprla svoja vrata za obiskovalce in da bomo konec marca 2021 lahko izvedli 51. Teden slovenske drame. Ob tem bi radi povabili gledališča in gledališke skupine, da ne spregledajo roka za prijavo predstav, to je 31. oktober 2020. Selektor 51. festivala je Rok Andres, prijavnica pa je na voljo na spletni strani Tedna slovenske drame (www.tsd.si).

In na koncu si želimo – #ostanimozdravi.