53.TSD SLOVESNO ODPRT

Sinoči smo s podelitvami nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter premiero uprizoritve Deževen dan v Gurlitschu, slovesno odprli 53. Teden slovenske drame.

53. Teden slovenske drame slovesno odprt

Sinoči smo na svetovni dan gledališča slovesno odprli že 53. Teden slovenske drame, osrednji festival slovenske dramske ustvarjalnosti, ki ga Prešernovo gledališče organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj.

Do 7. aprila 2023, ko bomo na sklepni slovesnosti podelili osem nagrad (in sicer: nagrado Slavka Gruma za najboljše novo dramsko besedilo, nagrado za mladega dramatika oz. dramatičarko, Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v dramaturgiji, Šeligovo nagrado, posebno nagrado žirije, igralski nagradi ter nagrado občinstva), se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu. 

Na včerajšnji uvodni slovesnosti v režiji  Žive Bizovičar je imel slovesni nagovor župan Mestne občine Kranj  Matjaž Rakovec , ki je poudaril pomen festivala za Kranj in za vso Slovenijo. Zbrane je nagovoril tudi direktor Prešernovega gledališča Kranj Jure Novak, ki je zbrane povabil na praznik slovenske dramatike in izrazil ponos in veselje, da je festival tako dobro sprejet.

Prisluhnili smo poslanicama ob svetovnem dnevu gledališča. Slovensko poslanico je letos napisal Jure Novak, mednarodno pa Samiha Ayoub.

Podelili smo stanovske nagrade Združenja dramskih umetnikov Slovenije, in sicer: igralskih nagrad »Duša Počkaj« za izjemne igralske stvaritve v zadnjih dveh letih Tamari Avguštin in Jani Zupančič, nagrade »Marko Slodnjak« za izjemne stvaritve v dramatiki v zadnjih dveh letih Jeri Ivanc, nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo Miladi Kalezić ter nagrade »Polde Bibič« za življenjsko delo Dušanu Mlakarju.

Nato je sledila krstna uprizoritev drame Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

">Vabljeni k ogledu fotografij otvoritvenega večera: TUKAJ

Dogodek je tu! Dogodek imate v mestu!

Pridružite se nam na prazniku slovesnke dramatike. Več na www.tsd.si

---

Slovesno odprtje 53. TSD

Scenarij in režija: Živa Bizovičar

Povezovalka: Tina Resman

Brala: Vesna Jevnikar

Glasba: Gugutke