BORUT VESELKO dobitnik nagrade julija

Nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2021/2022 prejme igralec Borut Veselko.

BORUT VESELKO - DOBITNIK NAGRADE JULIJA ZA SEZONO 2021/2022

Nagrado julija, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, v Prešernovem gledališču Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom in Mestno občino Kranj podeljujemo od leta 2017, in sicer igralcu ali igralki našega ansambla, ki je v minuli sezoni s svojo stvaritvijo najbolj prepričal/-a gledalce in strokovno žirijo.

Za nagrado sezone 2021/2022 so prišle v poštev igralske stvaritve v predstavah Mama Floriana Zellerja, lepe vide lepo gorijo Simone Semenič, Zadnji naj ugasne luč, Meja sneženja Marka Sosiča in Pravljice našega otroštva.

Žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Barbara Logar je na podlagi glasov gledalcev, ki so po vsaki predstavi glasovali za najboljšo igralsko stvaritev, odločala med finalisti in po strokovni presoji izbrala dobitnika nagrade.

Soglasno je odločila, da nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2021/2022 prejme igralec Borut Veselko za vlogi:

- Očeta v predstavi Meja sneženja Marka Sosiča v režiji Gorana Vojnovića (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Slovenskega stalnega gledališča Trst),

- in Očeta, Pierra, v predstavi Mama Floriana Zellerja v režiji Ivice Buljana (koprodukcija Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj).

 Borut Veselko v vlogi Očeta – Meja sneženja; foto: Luca Quaia

Žirija je v utemeljitvi zapisala:

»Borut Veselko je vlogo kontroverznega Očeta v Meji sneženja razpel med starčevsko nebogljenost in brezkompromisno avtoritarnost, med boleče oprijemljivo nežnost in šokantno grobost. Nepredvidljive premene je v notranji napetosti fizično izrazil s skrušeno držo, ki je lahko v trenutku postala preteče nevarna. Vloga Očeta je v igri Boruta Veselka prerasla zgolj intimno sfero, saj je v njej izrisal kompleksen profil naraščajoče nestrpnosti, ki se v današnji družbi kaže kot ksenofobija.

V družinski freski Mama je manj dominantno vlogo Očeta, Pierra, izoblikoval večsmerno: kot oče, ki se s sindromom izpraznjenega gnezda spoprijema tako, da beži v delo; nato kot odtujeni mož, ki namerava zapustiti ženo, pa ji zaradi njene pasivne agresivnosti tega še ne more povedati; in kot nastopajoči v morebitni ženini projekciji njunega ponavljajočega se pogovora.

V obeh vlogah je zaznati predvsem notranjo moč igralca in njegov poglobljeni razmislek. Do potankosti izdelana lika razpirata pomembna vprašanja, ki iz intime segajo v obče prepoznavno stvarnost.«

Borut Veselko v vlogi Očeta, Pierra – Mama; foto: Nada Žgank

Borutu Veselku iz srca čestitamo!

Nagrado mu bomo slovesno podelili 10. septembra po prvi premieri v sezoni 2022/2023 – Vse zastonj! Vse zastonj! Daria Foja v režiji Ajde Valcl.