BUTALCI spet z nami

Igralci Prešernovega gledališča v sodelovanju z Radiem Slovenija posneli zvočno knjigo zgodb znamenitih BUTALCEV Frana Milčinskega.

IGRALCI PREŠERNOVEGA GLEDALIŠČA POSNELI ZVOČNO KNJIGO ZNAMENITIH BUTALCEV

Prešernovo gledališče Kranj je  v sodelovanju z  ZKP RTV Slovenija, Radiem Slovenija in ob podpori Javne agencije za knjigo RS izdalo zvočno knjigo Butalci avtorja Frana Milčinskega.

Projekt, ki je začel nastajati že v času epidemije se je julija odvrtel v sklopu oddaje Odprta knjiga na Programu Ars - Radia Slovenija.

Gre za 35 satiričnih zgodb legendarnega Frana Milčinskega v režiji Alena Jelena, ki jih  interpretirajo igralci našega ansambla: Vesna Jevnikar, Doroteja Nadrah, Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Borut Veselko.

»Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci, – kaj mislite! – in ne pamet: takšni so.« Prav res. Imeli so neustrašnega župana, kakršnih ni nikjer drugod, in občinskega hlapca, ki je bil v nedeljah za policaja, celo razbojnika Cefizlja so imeli, čeprav je ta prihajal od drugod. S časom pa so se tako namnožili, da »so se nekateri naselili ob Dravi, nekateri ob Muri, nekaj jih je prišlo celo do morja«, je ob izdaji zapisal literarni urednik Vlado Motnikar.

Zvočna knjiga je na voljo v digitalnem formatu in kot dvojni CD z dodano pretočno kodo.

Predposlušanje in nakup >>> https://zkp.rtvslo.si/sl/Zvocne_knjige/butalci_3/

Zasedba:

ALJOŠA TERNOVŠEK: Dve poletji in ena zima, Butalski policaj in Cefizelj, Butalski župan gre za botra, Butalski grb
BLAŽ SETNIKAR: Kobilja jajca, Butalski zajec, Kako so si Butalci omislili pamet, Butalski gasilci
BORUT VESELKO: Kriva vera v Butalah, Razbojnik Cefizelj in občinska blagajna, Kako so Butalci peljali vino
DARJA REICHMAN: V Butalah sejejo sol, O Butalcu v smreki in mački, ki ni marala pipca, Še ena z butalskega semnja, Skušnjava v koruzi
DOROTEJA NADRAH: Turki v Butalah, Kako je krivi veri v Butalah odklenkalo, Zgodba o veverici, Butalski medved
MIHA RODMAN: Butalski jež, Kašo pihal, Historija o posebnem blagru, Butalski kovač
VESNA JEVNIKAR: Butale in Butalci, Novi pridigar, Semenj v Butalah, Županova hči vre mleko
VESNA PERNARČIČ: Butalci gredo po sol, O tepanjskih mrličih, Zaljubljena zgodba županovega sina, O dedcu, babi in svinji, o Cefizlju in policaju
VESNA SLAPAR: Kako so Butalci širili cerkev, O županu, pastirju in ovcah, O županovi suknji, Kako sta se skušala Butalec in Tepanjčan

Režiser: Alen Jelen
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Fonetičarka in svetovalka za govor: Mateja Dermelj
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Tonski mojstri: Sonja Strenar, Matjaž Miklič, Urban Gruden, Gal Nagode
Mastering: Vjekoslav Mikez

Posneto v studiih Radia Slovenija, april - junij 2021

___

O Franu Milčinskemu

Humoristični pisatelj Fran Milčinski (1867–1932) je bil sodnik, pisati pa je začel že kot študent. Razmere, ki jih je spoznaval na področju mladinskega prestopništva, je prikazal v romanu Ptički brez gnezda, v satiričnih črticah pa je neutrudno smešil malomeščansko in uradniško miselnost ter pikro komentiral politično in kulturno dogajanje na Slovenskem. Butalci, njegovo najbolj znano delo, so postali prvovrstna humoristična klasika, čeprav so v knjižni obliki izšli šele sedemnajst let po pisateljevi smrti.

- Vlado Motnikar