BUTNSKALA

Butnskala je snov, iz katere so narejene legende. Najprej kot kultna radijska igra in kaseta, od letošnje pomladi tudi kot predstava v režiji VIta Tauferja. Ponovno na našem odru 30. decembra ob 19.30.

Butnskala kot kultna radijska igra in kaseta, zaradi preposlušanosti katere so v osemdesetih pregorevali kasetniki, ter Butnskala kot strip, ki ga je Marko Derganc izrisal leta 2014, sta postala izhodišče in osnova za gledališko praizvedbo Butnskale v režiji Vita Tauferja, verjetno največjega poznavalca opusa Emila Filipčiča.

Butnskala je snov, iz katere so narejene legende. Tiste snovne in tiste zgolj konceptualne. Legende o tem, kako se je v nekem, zdaj že na pol izgubljenem času skozi ozko špranjo v slovenskem narodnem značaju prerinil smisel za humor in se trmasto vkopal v našo negostoljubno prst. Butnskala je slavna zapuščina žlahtne slovenske norosti iz druge polovice rajnkega dvajsetega stoletja, h kateri se moramo vračati, da bi se spomnili, da nas nista ena sama pridnost in pokornost. V njeni religiozni maniri jo moramo v trenutkih stiske ciklično obujati od mrtvih in ji dovoliti, da se daje na voljo vselej sveže narojenim generacijam Slovencev, ki so skrenili s prave poti in zašli v tunel dvoma, v katerem oslabi še tako žarka luč.

Več o predstavi na povezavi: http://www.pgk.si/repertoar/butnskala/67

Vstopnice so že v prodaji!