DA ME JE STRAH? pred premiero

V Prešernovem gledališču bomo v četrtek, 24. novembra, ob 19.30 krstno uprizorili družinsko dramo Maruše Krese Da me je strah? v režiji Anđelke Nikolić.

DA ME JE STRAH? pred premiero

V Prešernovem gledališču bomo v četrtek, 24. novembra, ob 19.30 krstno uprizorili družinsko dramo Maruše Krese Da me je strah? v režiji Anđelke Nikolić.

»Ponosni smo, da pod okriljem Prešernovega gledališča Kranj nastaja predstava s tako eminentnim naborom avtoric (vrhunska pisateljica, odlična dramatičarka, izjemna režiserka, igralki, avtorica glasbe, kostumografka in tako dalje). Vojna skozi oči žensk ni nič manj strašna ali uničujoča, je pa pomembno, da prisluhnemo,« je povedal direktor in umetniški vodja Prešernovega gledališča Jure Novak.

V svojem avtobiografskem romanu Da me je strah? se je pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese dotaknila zmeraj znova vznemirljive in travmatične teme druge svetovne vojne na slovenskih tleh. Zgodba o njeni družini se v romanu začne leta 1941 skozi osebno izpoved mladega partizanskega para, avtoričine mame in očeta, ki se nenadoma znajdeta v srčiki vojne vihre sredi kočevskih gozdov, kjer se bije borba za zmago in se sprejemajo odločitve o življenju in smrti, predvsem pa se odvija krut in neizprosen boj za preživetje, v katerem ni prostora za strah, čeprav ta nekje globoko seveda obstaja.

Avtorica z izjemno tenkočutnostjo skozi oči svojih mladih in na hitro odraslih staršev izriše vse etične in ideološke dileme, pred katere sta v partizanih postavljena On in Ona, kar pa se seveda nadaljuje tudi v povojnem času vzpostavljanja nove oblasti in vloge posameznika v
ideološkem sistemu, v katerem je družina postavljena na drugo mesto. In prav na tem mestu, v času obnove domovine, se izpovedi staršev leta 1952 priključi še avtoričin glas – glas njune hčerke Maruše. Njen izrazito osebni in velikokrat kritični pogled na vojno in povojni čas izpostavlja vprašanja, ki Slovence razdvajajo še danes in s katerimi želi avtorica razrešiti svoje intimne in ideološke dileme, »konflikt« s starši kot tudi svojo tujost ter beg iz Slovenije v svet.

Zgodba Maruše Krese o tem, kako govoriti o vojni, je zato predvsem zgodba o pogumu ljudi med vojno, pa tudi o pogumu, kako govoriti o vojni brez mitološkega poveličevanja ali omalovaževanja. Predvsem pa je zgodba o pogubnih posledicah vsake vojne, ki za sabo ne pušča samo smrti in razdejanja, ampak tudi neizbrisne travme, ki se vlečejo celo skozi več generacij.

»Da me je strah? govori o generacijah, o dediščini, o zgodbah, ki jih pripovedujemo (tako ob kuhinjski mizi kot v zgodovinskih učbenikih in umetnosti), in o tistem, kar zamolčimo, potlačimo, pozabimo. Če se zdi, da partizana misel na prihodnost (in morje!) povleče skozi vojno obdobje, se s svobodo – paradoksalno – začne obsesivno oziranje nazaj. Predvsem pa mi je zanimivo dejstvo, kako je roman osvobojen vsakršne sentimentalnosti in kakršne koli nostalgije in kako jasno odslikava situacijo in svetovni nazor mladega človeka ter kako se je ta spremenil (in se še zmeraj spreminja) v obdobju manj kot enega stoletja,« izpostavlja dramatičarka in dramaturginja Simona Hamer, ki je v sodelovanju z režiserko Anđelko Nikolić pripravila dramatizacijo romana.

»Poleg romana Da me je strah so bile velik vir inspiracije za to predstavo partizanske bolnišnice v Kočevskem rogu. Zgrajene so bile sredi vojne in sredi gozda – kot vzorčni prostori miru in varnosti, prostori za zdravljenje, za pomoč, za nadaljevanje življenja, pa tudi za
rojevanje novih življenj. Po drugi strani smo se ukvarjali z gledališkim prostorom. Kaj pomeni ta prostor sredi vojne? Ali gre pri tem, ko gledališče postane zavetišče za begunce, za zmago ali za velik poraz kulture, ki se skozi celo svojo zgodovino ukvarja z vojno, a še ni našla načina, da bi močneje vplivala na demilitarizacijo človeka?« je o prihajajoči premieri povedala režiserka Anđelka Nikolić.

Ustvarjalci
Dramatizacija Simona Hamer in Anđelka Nikolić
Režiserka Anđelka Nikolić
Dramaturginja Simona Hamer
Scenograf Sven Štralleger
Kostumografinja Tina Bonča
Avtorica glasbe Polona Janežič
Lektorica Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe Nejc Plevnik
Oblikovalec maske Matej Pajntar
Svetovalka za gib Vita Osojnik


Igrajo
Ona pred Tina Resman k. g.
On pred Miha Rodman
Ona po Vesna Jevnikar
On po Borut Veselko