Danes se začne težko pričakovani 48. Teden slovenske drame

V Prešernovem gledališču bo med 27. marcem in 8. aprilom 2018 potekal 48. Teden slovenske drame.

Festival se bo začel ob 20. uri s slovesnim odprtjem in podelitvijo nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, sledila pa bo otvoritvena predstava Zrno soli ali Vse najboljše, Marina!. 

Gre za uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Narodnega gledališča Tuzla. Na povabilo slednjega je besedilo napisala in ga režirala Neda R. Bric. Izjemno uspešno premiero je predstava v Tuzli doživela že lani novembra. Na krstno uprizoritev v Sloveniji pa smo organizatorji namenoma počakali do začetka festivala.

Avtorica teksta Neda R. Bric o ustvarjanju dramskega teksta razmišlja: »Eno leto sem posvetila problematiki bosansko-slovenskih odnosov, saj sem življenje Bosancev v Sloveniji poznala bolje kot življenje Slovencev v Bosni. Zelo me zanima, kako bo dramo sprejelo slovensko občinstvo, kajti zgodba, ki je nastala, je dokaj bosanska. Vesela in počaščena sem, da so jo tako lepo sprejeli Bosanci, kot bi jo pisal kdo od njih in ne Slovenka« . 

Avtorica je k sodelovanju povabila tudi skladatelja Damirja Avdića – Bosanca s poreklom iz Tuzle, ki živi v Sloveniji in ki je na 20. Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu prejel vesno za glasbo v filmih Ivan in Družinica ter Borštnikovo nagrado za avtorske pesmi v uprizoritvi Antigona režiserja Eduarda Milerja (SNG Drama Ljubljana) na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje v Mariboru – ki igra eno od vlog v filmu, ki je del predstave.

Otvoritveni predstavi bo sledila še vrsta privlačnih predstav, ki bodo, ob bogatem spremljevalnem programu festivala, zapolnile skoraj dva tedna kranjskega in slovenskega vsakdanjika.

»Prepričana sem, da je vloga gledališča in umetnosti sploh, da se nas, tako ali drugače, dotakne,« je novinarjem povedala selektorica TSD mag. Tea Rogelj. V minulem letu se je morala povsem posvetiti slovenski gledališki produkciji. Ogledala si je skoraj vse, kar je nastalo na odrih te države, da je lahko izbrala uprizoritve, ki se bodo potegovale za festivalske nagrade. Poleg 37 prijavljenih jih je po lastni presoji pod drobnogled vzela še 25, skupaj torej 62 predstav.

»Festival 48. Teden slovenske drame prinaša najboljše, kar je bilo v lanskem letu ustvarjeno na področju slovenske dramske besede. Program je obsežen, tako da bo Kranj v dvanajstih dneh lahko zaužil res veliko slovenskega gledališča,« je povedala direktorica PGK Mirjam Drnovšček.

Pomemben del festivala so tudi delavnice dramskega pisanja, saj, kot ugotavlja Marinka Poštrak, vodja umetniškega oddelka in dramaturginja Prešernovega gledališča Kranj, se je: »Že v preteklosti izkazalo, da naše delavnice predstavljajo nekakšno valilnico mladih dramskih talentov.« Letošnjo, štirinajsto po vrsti, vodi Mateusz Atman, predstavnik mlajše generacije poljskih dramatikov in gledaliških ustvarjalcev.

Letošnji, 48. Teden slovenske drame se bo končal s slovesno sklepno prireditvijo 8. aprila ob 20. uri na odru Prešernovega gledališča Kranj, kjer bodo razglasili nagrajence in jim podelili nagrade. Letos bodo štiri: nagrada občinstva, nagrada za najboljšega mladega dramatika, Šeligova nagrada za najboljšo predstavo ter nagrada Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo.

Dobrodošli na Tednu slovenske drame, vsak dan bomo veseli vašega obiska!