Deževen dan v Gurlitschu prejel pet nagrad na 69. Sterijevem pozorju v Novem Sadu

Deževen dan v Gurlitschu prejel pet nagrad na 69. Sterijevem pozorju v Novem Sadu

Nocoj, 3.junija 2024, se bo v Novem Sadu sklenil gledališki festival 69. Sterijevo pozorje. Uprizoritev Deževen dan v Gurlitschu Milana Ramšaka Markovića v režiji Sebastijana Horvata, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, bo prejela pet nagrad, in sicer nagrado za najboljše besedilo, dve igralski nagradi ter nagradi za scenografijo in kostumografijo.

V tekmovalni program festivala, ki je v Novem Sadu potekal med 26. majem in 3. junijem, je selektorica Ana Tasić uvrstila sedem uprizoritev, med njimi Deževen dan v Gurlitschu, fragmentirano sodobno dramo, ki se dogaja v Avstriji in se osredotoča na krizo identitete protagonista Petra, novinarja in angažiranega intelektualca, katerega svet začne ob odkritju, da je iz njegove hiše izginila dragocena ogrlica, postopoma razpadati.  

Peter se odloči, da bo našel krivca, divje in obsesivno iskanje pa ga vodi na tisto stran Celovca (in lastne podzavesti), za katero ni niti vedel, da obstaja. Uprizoritev odlikujejo specifična postavitev in atmosfere, ki ustvarjajo občutek potovanja, poigravanje s konceptom road movieja in prenosom filmskega jezika v gledališče, pri čemer se princip montaže razteza ne le v prostorske, temveč tudi v časovne razsežnosti.

Žirija 69. Sterijevega pozorja v sestavi Dejan Sredojević (predsedujoči), Marta Bereš, Irena Popović Dragović, Dušan Ljuština in Janko Ljumović je sprejela odločitev, da predstavi Deževen dan v Gurlitschu podeli naslednje nagrade:

Sterijevo nagrado za besedilo sodobne drame Milanu Ramšaku Markoviću;

nagrado za igro Borutu Veselku za vloge Jokla, Urednika in Starejšega policista;

nagrado za igro Darji Reichman za vlogi Maruše in Marte;

Sterijevo nagrado za scenografijo Igorju Vasiljevu;

Sterijevo nagrado za kostumografijo Belindi Radulović.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Predstavo so ustvarili režiser Sebastijan Horvat, dramaturg Milan Ramšak Marković, scenograf in avtor videa Igor Vasiljev, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Drago Ivanuša, oblikovalec luči Aleksandar Čavlek, lektorica Barbara Rogelj, oblikovalec maske Matej Pajntar, asistentka dramaturga Lučka Neža Peterlin, asistentka scenografa Jera Topolovec, asistentka kostumografinje Bojana Fornazarič in igralci Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič, Miha Nemec k. g., Živa Selan, Borut Veselko, Darja Reichman, Vesna Slapar, Miha Rodman in Blaž Setnikar.

Predstavo si bo v tej sezoni mogoče ogledati še 11. junija v tekmovalnem programu letošnjega Borštnikovega srečanja.

Fotografije z gostovanja si lahko ogledate na spodnji povezavi: