DVE NAGRADI 59. BORŠTNIKOVEGA SREČANJA

Borut Veselko prejemnik Borštnikove nagrade za igro, Bojana Fornazarič prejemnica nagrade nepogrešljivi za življenjsko delo. Iskreno čestitamo!

BORUT VESELKO IN BOJANA FORNAZARIČ NAGRAJENA NA 59. BORŠTNIKOVEM SREČANJU

S podelitvijo festivalskih nagrad se je sinoči, v nedeljo, 16. junija, sklenil 59. Festival Borštnikovo srečanje. Domov se ponosno vračamo s dvema festivalskima nagradama.

BORŠTNIKOVA NAGRADA ZA IGRO

Borštnikovo nagrado za igro prejme Borut Veselko za vlogo Jockla v predstavi Deževen dan v Gurlitschu, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

»Od trenutka, ko Borut Veselko stopi na oder, doseže, da ga ni. Celotno prisotnost v prostoru in času namreč skozi njegovo telo in glas zasede Jockel. Veselkova srhljivo prepričljiva naselitev enigmatičnega tujca uspešno združuje protislovja uvidov preroka s trdo dostojanstvenostjo ter banalnostjo pijanca. Odbliske norosti preseka z intelektualnostjo, toda hkrati tudi prizemljeno, skoraj mistično preprostostjo. Njegovo odmerjanje časa in prostora skozi skrajno premišljeno upočasnjevanje reakcij ter centriranje telesa in glasu vzbuja gledalcu občutek, da skrivnostni lik ne le ve, temveč tudi čuti in živi neizrekljivo resnico, ki je zapleteno preprosta, znotraj nje pa je v vsakem trenutku tukaj in zdaj spravljen tako s svetom kot seboj.«

Utemeljitev strokovne žirije v sestavi: Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney, Barbara Zemljič.

(Foto: Nada Žgank)

NAGRADA NEPOGREŠLJIVI ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Nagrado nepogrešljivi za življenjsko delo Društva slovenskih gledaliških režiserk in režiserjev za presežke strokovnega in podpornega dela v gledališču prejme Bojana Fornazarič.

Utemeljitev:

»Bojana Fornazarič je s svojim delom v skoraj treh desetletjih kot garderoberka in asistentka kostumografije v Prešernovem gledališču Kranj, neizbežno zaznamovala regionalni, nacionalni in mednarodni kulturni prostor. S svojimi izkušnjami in toplo energijo je pomembno prispevala k ustvarjalnosti gledališke skupnosti, življenju tistih na odru in tistih, ki sedijo pred njim.«

(Foto Maša Pirc)

Za zasluženi nagradi Borutu in Bojani iz srca čestitamo!

Veselimo se skupaj z njima in iskreno čestitamo tudi vsem drugim prejemnikom nagrad in dobitniku letošnjega Borštnikovega prstana Branku Šturbeju.