GRAND PRIX ZA NOETOVO BARKO OB OSMIH

Na Noetovi barki ob osmih prejela grand prix za najboljšo predstavo v celoti 16. mednarodnega Naj, naj festivala v Zagrebu

Izjava za javnost

 

Zagreb, 23. marec 2016

Kranj, 24. marec 2016

 

NA NOETOVI BARKI OB OSMIH

PREJELA GRAND PRIX ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI

16. MEDNARODNEGA NAJ, NAJ, NAJ FESTIVALA V ZAGREBU

 

HUMORNA OBDELAVA DOBRO ZNANE BIBLIJSKE ZGODBE PO BESEDILU ULRICHA HUBA V REŽIJI ROBERTA WALTLA,

KOPRODUKCIJA MINI TEATRA LJUBLJANA IN PREŠERNOVEGA GLEDALIŠČA KRANJ

 

Strokovna žirija 16. mednarodnega Naj,naj,naj festivala v sestavi dramska umetnica Helena Buljan, gledališka kritičarka Bojana Radović, dramska umetnica Kostadinka Velkovska, gledališka kritičarka Mia Mitrović in režiser Saša Božić, je Grand Prix za najboljšo predstavo festivala v celoti podelila predstavi Na Noetovi barki ob osmih v režiji Roberta Waltla ter koprodukciji Mini teatra in Prešernovega gledališča Kranj.

 

Humorna, a obenem provokativna obdelava dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, je s premiero ob začetku sezone 2014/15 zaživela v režiji Roberta Waltla, z igralci Miho Rodmanom, Sašo Pavlin Stošić, Aljošo Ternovškom, Matjažem Višnarjem in Joseom, uskok za slednjega je na pričujočem festivalu prevzel igralec Tadej Pišek. Prevod je delo Lučke Jenčič, dramaturgija Marinke Poštrak, scenografija Bena Caina in Tine Gverović, kostumografija Ane Savić Gecan, glasba Josea, koreografija Selme Banich, oblikovanje luči podpisuje son:DA, oblikovanje maske Matej Pajntar in lekturo Maja Cerar, asistent scenografa je bil Anže Kreč. Predstava je premiero v Mini teatru doživela 5. septembra 2014 v okviru 16. mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, Mini poletje, premiera v PG Kranj je sledila 12. septembra 2014.

 

Besedilo nemškega avtorja Ulricha Huba Na Noetovi barki ob osmih je himna prijateljstvu, solidarnosti in toleranci. Zaradi pretanjenega sloga, prepolnega humorja, včasih celo z elementi vesele burleske, ki nikoli ne zaide v karikaturo, se je besedilo v zadnjih letih uveljavilo kot največje evropsko odkritje za mlado občinstvo. Če poznamo »učinek metulja«, katerega zamah s krili na enem koncu sveta povzroči kataklizmo na drugem, se bomo v tej predstavi prek zgodbe o soodvisnosti, ustvarjanju sobivanja, o spodbujanju domišljije, da s pomočjo radovednosti odkrijemo drugačna obzorja, naučili nekaj o »učinku pingvina«. Pingvina se sprašujeta, ali Bog obstaja, in če, zakaj je potem neviden. Sprašujeta se, ali se je smiselno izogniti vsesplošnemu potopu, če bo v njem izginil tvoj najboljši prijatelj, pa čeprav je dolgočasna nadloga. Igriva, filozofska in teološka dimenzija besedila, prilagojena najmlajšim, je podrejena preprosti lepoti človeških čustev. In videti je, da jih znajo pingvini izraziti bolje kot mi sami ...« Robert Waltl, režiser

 

»Na Noetovi barki ob osmih dokazuje, da je tudi v tekstih za otroke mogoče govoriti o bistvenih temah, kot so iskanje boga, vprašanje prijateljstva in solidarnosti ter spoštovanja zakonov. Avtor vse te teme odpira na duhovit način, z briljantnimi dialogi. Predstavo odlikuje tudi izjemno bogat jezik, ki pa je razumljiv otrokom. Poleg tega tekst nudi veliko režijskih in igralskih možnosti.« Marinka Poštrak, dramaturginja. »Ulrich Hub je na osnovi svetopisemske zgodbe o vesoljnem potopu napisal odlično in duhovito besedilo o prijateljstvu, iskanju Boga in o solidarnosti, torej o temah, ki so še kako pomembne pri vzgoji otrok. Odlika besedila je, da se avtor spretno izogne vsakršnemu moraliziranju, ampak je pred nami duhovita, v iskrivih dialogih in izjemno izbrušenem stilu napisana zgodba, ki nagovarja enakovredno tako otroke kot tudi odrasle. Duhovite replike si kar sledijo, filozofska vprašanja o Bogu, življenju in smrti, dobrem in zlu, prijateljstvu in solidarnosti pa je avtor spretno položil v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se tako otroci kot tudi odrasli zlahka identificiramo.«

 

Festival, ki je v organizaciji GK Žar ptica potekal od 18. do 23. marca 2016, se danes zvečer zaključuje s podelitvijo najboljšim v 10 kategorijah, ki bodo prejeli nagrade Zlate Žar ptice. V šestih festivalskih dneh se je predstavilo 9 najboljših otroških predstav s Hrvaške in 5 iz tujine po izboru selektorice festivala, dramaturginje in teatrologinje Mire Muhoberac. Tako so se letos poleg domačina, gledališča Žar ptice, predstavili GK Trešnja, Mala scena, ZKM, Scena Gorica, GKL Split, GKL Rijeka, Kazalište Prijatelj in Kazalište Smješko, v mednarodni konkurenci pa gledališča iz Nizozemske (De Stilte, Breda), Italije (Il Teatro Prova, Bergamo), Bolgarije (Kuklenteatar, Sliven) in  Slovenije (Mini teater Ljubljana, Prešernovo gledališče Kranj n Slovensko narodno gledališče Nova Gorica).

 

Leta 2000 ustanovljeni Naj,naj,naj festival je leta 2007 postal tudi festival mednarodnega značaja, ki je v vseh letih gostil številna gledališča iz Japonske, Južne Koreje, Izraela, Italije, Nemčije, Belgije, Danske, Poljske, Francije, Bolgarije, Srbije, Sovjetske Republike Jakutske, Litve , Švice in Slovenije. Po vseh letih festival ostaja zvest enemu svojih osnovnih ciljev, da otrokom v času šolskih počitnic omogoči brezplačno spoznavanje gledališča.

 

Koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Prešernovega gledališča Kranj je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). V okviru projekta, katerega koordinator je bil Mini teater Ljubljana (Slovenija) ter partnerji UO Novo Kazalište Zagreb (Hrvaška), Estonian State Puppet Theatre - NUKU (Talin, Estonija), Dječije pozorište Republike Srpske (Banja Luka, Bosna in Hercegovina), Gradsko kazalište lutaka Split (Hrvaška) in Maladype Színház (Budimpešta, Madžarska), so potekale tudi mednarodne delavnice režije pod vodstvom Roberta Waltla.

 

Junaki predstave so trije pingvini, ki so po spletu naključij od goloba izvedeli za Povodenj, ki je prekrila Zemljo, in o Noetu, ki se pripravlja, da bo ob osmih zvečer na svojo barko vkrcal po dva predstavnika vsake žive vrste. Dva pingvina, prijatelja, se odločita, da ne bosta zapustila tretjega, najmlajšega, zato ga skrijeta v kovček in z zvijačo vkrcata na ladjo, prepolno živali z vsega sveta. Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja – tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina, polna duhovitih in iskrivih dialogov, ki jih je avtor spretno položil v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se otroci zlahka identificirajo.

 

Ustvarjalci

 

Ulrich Hub

NA NOETOVI BARKI OB OSMIH

Režija: Robert Waltl

Prevod: Lučka Jenčič

Igrajo: Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose/Tadej Pišek in Matjaž Višnar

Dramaturgija: Marinka Poštrak

Scenografija: Ben Cain in Tina Gverović

Kostumografija: Ana Savić Gecan

Glasba: Jose

Koreografija: Selma Banich

Oblikovanje luči: son:DA

Oblikovanje maske: Matej Pajntar

Lektura: Maja Cerar

Asistent scenografa: Anže Kreč

Foto: Toni Soprano

 

Tehnična ekipa Mini teatra: Anže Kreč, Ivan Waltl, Matej Primec, David Cerar, Sonja Povšič

 

Starost: 5+ in odrasli

 

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Prešernovo gledališče Kranj

Premiera v Mini teatru: 5. september 2014

Premiera v PGK: 12. september 2014