Ivo Svetina: Rojstvo Venere

Vznemirljivo dramsko delo Iva Svetine ROJSTVO VENERE gostuje v nedeljo, 9. februarja ob 19.30

Rojstvo Venere

gostujoča plesno-gledališka predstava

na odru Prešernovega gledališča

v produkciji Zavoda MUZEUM



To soboto, 9. februarja, ob 19.30 vas vljudno vabimo v Prešernovo gledališče Kranj k ogledu uprizoritve, nastale po besedilu Iva Svetine Rojstvo Venere.
 

Dinamičen in energetsko nabit plesno-gledališki projekt ponuja širok spekter resnic, ki navdih iščejo v renesansi in slikarstvu iz obdobja quattrocenta. V besedilu se prepletajo tri časovne ravni, mitološka najde sinergijo z zgodovinsko, pa tudi s sedanjostjo.


Slikarska mojstrovina Rojstvo Venere italijanskega umetnika Sandra Boticellija velja za eno največjih umetnin iz obdobja florentinske renesanse. Boginja lepote in ljubezni se na njegovi sliki rodi iz morske pene, iz školjke, prav duhovno milino in lepoto pa močno poudari tudi Ivo Svetina v svojem dramskem besedilu.


Dogajanje je postavljeno v čas med septembrom 1449 in majem 1498, obravnava vdor Karla VIII., dotakne pa se še smrti Gilorama Savonarole, verskega reformatorja, purista, uničevalca umetniških del in zažigalca knjig, ki je Firencam zavladal v drugi polovici 15. stoletja. Svetinovo delo hkrati analizira Botticellijevo življenje v precepu med aristokracijo in novo vero.

»Poetsko dramsko delo Rojstvo Venere se potaplja nekaj stoletij v preteklost in tam išče odgovore na vprašanja o človeku, slikarju, prinašalcu renesančnih idej in avtorju slovitega platna Rojstvo Venere, Sandru Botticelliju. Besedilo sledi poglobljeni analizi slikarjevega življenja in dela, neizogibno pa tudi časa, v katerem je živel,« je predstavo po krstni uprizoritvi strokovno ocenila dramaturginja in kritičarka Petra Tanko v oddaji Ars na RTV SLO.

Gledališko delo, v katerem se prepleta vizualno, govorno, gibalno igralsko in glasbeno-zvočno gradivo, je režirala Barbara Novakovič Kolenc, nastopajo pa Maruša Majer (letošnja nagrajenka Prešernovega sklada), Manca Krnel, Mateja Rebolj, Jernej Gašperin in Vid Klemenc. Za glasbeno podlago v Rojstvu Venere so poskrbeli Luk Lah, Dario Nožič Serini - Dacho in Tine Grgurevič - Bowrain. Avtorica scenografije je Vlatka Ljubanović, kostumograf Leo Kulaš, svetlobo pa sta oblikovala Hotimir Knific in Klemen Špehar.



Prijazno vabljeni v Prešernovo!