Izjemen uspeh Prešernovega gledališča, že drugič v zgodovini festivala Teden slovenske drame

Se uspehi lahko ponovijo tako kot se ponavlja zgodovina? Lahko, a to le zaradi predanega dela celotnega kolektiva ustvarjalcev.

Na letošnjem 48. Tednu slovenske drame je Prešernovo gledališče s predstavo Stenica v režiji Jerneja Lorencija osvojilo kar dve festivalski nagradi:

1. Šeligovo nagrado  

V tekmovalni program festivala se je prijavilo 37 predstav. Selektorica mag. Tea Rogelj si jih je vse ogledala v preteklem letu, poleg tega pa si je samoiniciativno ogledala še dodatnih 25 produkcij, skupaj torej 62 predstav. Iz vseh ogledanih predstav je izbrala 6 predstav za tekmovalni del festivala. Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo v tekmovalnem programu festivala 48. Tedna slovenske drame je osvojila predstava Prešernovega gledališča Stenica.  

2. nagrado občinstva za najboljšo predstavo

Od leta 2006 dalje festival Teden slovenske drame vsako leto podeljuje nagrado predstavi, ki jo občinstvo izbere med prav vsemi predstavami, ki so uprizorjene na festivalu. Letos jih je bilo na programu 17 in publika je med njimi izbirala s pomočjo glasovalnih lističev ter ocenami od 1 do 5. Predstava Prešernovega gledališča Stenica je prepričljivo zmagala s povprečno oceno 4,8.  

Uspeh, ki ga je naše gledališče na festivalu doseglo v letošnjem letu je izjemen. Na doseženo smo izjemno ponosni, saj ni veliko gledališč, ki se lahko pohvalijo s takimi dosežki, še posebej če se tak uspeh ponovi že drugič. Prvič je Prešernovo gledališče tak uspeh doseglo leta 2011, ko je predstava Hlapci/Komentirana izjava prav tako osvojila dve festivalski nagradi: Šeligovo nagrado ter nagrado občinstva.

Zadovoljstvo ob doseženem uspehu si deli celoten kolektiv Prešernovega gledališča. Upravičeno lahko rečemo, da se obeh doseženih nagrad izjemno veselimo, a še bolj kot to, smo na osvojeni nagradi ponosni. Prešernovo gledališče je namreč eno izmed najmanjših slovenskih profesionalnih gledališč, ki deluje že od leta 1945. Naš ansambel šteje le devet igralcev ter sedemnajst zaposlenih v upravi in tehniki.

Smo repertoarno gledališče, ki je v slovenskem kulturnem prostoru prepoznavno po tematsko in družbeno angažiranih uprizoritvah aktualnih sodobnih dramatikov, pa tudi po tem, da kljub skromnim sredstvom, ki so nam na razpolago, dosegamo rezultate, ki so vrhunski. Med drugimi smo organizatorji festivala Teden slovenske drame, na katerem se vsako leto predstavijo najboljše uprizoritve slovenskih dramskih besedil iz Slovenije in sveta, in ki se nezadržno približuje 50. obletnici delovanja.

O predstavi Stenica  

Prešernovo gledališče Kranj v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj

Predstava Stenica je avtorski projekt igralskega ansambla, ki je nastal v režiji Jerneja Lorencija, in temelji na dramskih motivih Stenice Majakovskega, katere osrednji lik je Prisipkin, povprečni malomeščan, ki bi se rad spočil od socialistične revolucije ter prepustil malomeščanskemu samozadovoljstvu in udobju.

Kaj se je zgodilo z družbo, s človekom od Majakovskega do danes? Kako se je posameznik, navadni slehernik, mali človek znašel in živel v velikih sistemih preteklosti in kako ga je vrtinec zgodovine nosil naprej, dokler ga ni izpljunil na obalah naše sodobnosti?

Uprizoritev, ki sprva nostalgično nagovarja naše spomine na življenje v Jugoslaviji, se lucidno giblje v smeri raziskovanja družbenega kolektiva. Nekoč smo vsi, vsi v državi, uporabljali enake stvari, se mazali s kremo Solea, pili Cocto, vozili fičota in poslušali Lepo Breno in bilo nam je lepo. Te sanje so, zaradi zgodovinske krize, ugasnile. Prišel je sodobni potrošniški svet in kapitalizem s svojim ekstremnim individualizmom. Posamezniku kot potrošniku so sedaj na izbiro raznovrstni izdelki, najrazličnejši akcijski paketi, toda kljub temu se zdi, da je še vedno omejen, podvržen ekonomiji prostega trga in mainstream medijem, ki mu regulirajo vsakdanjik ter krčijo njegov življenjski prostor. 

Zato vprašanje, kaj se je/bo zgodilo z družbo in človekom, ostaja aktualno še naprej. Zamrznjen človek, ki na nas preži v naši sodobnosti, je še vedno živ. Le odtajati ga bo treba, da lahko spet zadiha s polnimi pljuči. 

Režija: Jernej Lorenci

Koreograf in asistent režije: Gregor Luštek

Dramaturg: Matic Starina

Scenograf: Branko Hojnik

Kostumografka: Belinda Radulović

Skladatelj: Branko Rožman

Oblikovalca svetlobe: Jernej Lorenci in Branko Hojnik

Oblikovalec zvoka: Matej Čelik

Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Asistentka dramaturgije: Tjaša Mislej 

Igrajo: Iztok Drabik Jug k. g., Vesna Jevnikar, Nataša Keser k. g., Maruša Majer k. g., Darja Reichman, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Gregor Zorc k. g.