Izteka se rok za prijavo na dramsko delavnico 46. TSD

Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame razpisuje delavnico dramskega pisanja pod vodstvom dramatičarke Nine Mitrović. Rok za prijavo je 22. februar 2016.

Razpis za delavnico dramskega pisanja na 46. tednu slovenske drame

 

Prešernovo gledališče Kranj kot organizator Tedna slovenske drame razpisuje delavnico dramskega pisanja pod vodstvom dramatičarke Nine Mitrović. Delavnica bo potekala v okviru 46. tedna slovenske drame med 28. marcem in 1. aprilom 2016. Tema letošnje delavnice je:  Kako nastaja drama.

Prijave pošljite vključno do 22. februarja 2016 na elektronski naslov pgk@pgk.si ali na naslov Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj, s pripisom Prijava na delavnico dramskega pisanja. Prijavi predložite kratek življenjepis in sprejemno nalogo.

 

Sprejemna naloga

Napišite dva povezana prizora, ki sestavljata zaključeno zgodbo. Tema je prosta.
Prvi prizor naj vsebuje dialog dveh likov. Obseg: največ dve strani (Times New Roman, velikost 12, razmik 1,5) . Like ter kraj in čas dogajanja določite sami.
Drugi prizor naj vsebuje monolog enega od likov iz prejšnjega prizora. Obseg: največ  ena stran. Besedilo naj se navezuje na prejšnji prizor in naj obenem zaključi vašo zgodbo. Kraj dogajanja naj bo enak kot v prvem prizoru. Čas dogajanja oziroma minevanje časa med prvim in drugim prizorom določite sami (denimo ena ura, en dan, eno leto …).
Namen te naloge je oceniti sposobnost pisanja dialogov in monologov ter oblikovanja likov, s povezovanjem dveh prizorov v celoto pa tudi občutka za dramaturgijo.

Izmed prispelih prijav bo mentorica Nina Mitrović  izbrala deset slušateljev.

 

Program delavnice

Delavnica je usmerjena v proces ustvarjanja dramskega dela: od navdiha ter razvijanja likov, dramskega zapleta in zgradbe vse do tehnik pisanja in predelovanja besedila ter oblikovanja končne različice.

Teoretično in praktično delo bo potekalo sočasno, in sicer ob pomoči primerov iz dram, scenarijev, poezije, psihiatrične literature in del udeležencev. Razčlenjevali bomo sprejemne naloge, s poudarkom na prvinah, s katerimi se bomo ukvarjali na delavnici. Vsakodnevno bo potekalo tudi izpolnjevanje pisnih nalog, namenjenih spodbujanju domišljije udeležencev. Cilj teh vaj je tudi olajšati razumevanje naučenega. Udeleženci bodo morali novo znanje uporabiti pri nalogah, ki zahtevajo ustvarjanje zgodbe, likov in zgradbe znotraj dramske situacije.

Udeleženci bodo imeli priložnost, da pridobljeno znanje pokažejo v zaključnem delu – pisanju kratke drame pod mentorskim vodstvom. Delavnica se bo sklenila s predstavitvijo na Tednu slovenske drame, kjer bodo dela udeležencev predstavljena v obliki bralne uprizoritve.

 

Dodatne informacije

Udeleženci: delavnica je v prvi vrsti namenjena študentom dramaturgije, režije, igre in književnosti, profesionalcem na začetku gledališke kariere in začetnikom, ki želijo pridobiti osnovno znanje s področja dramaturgije.

Število udeležencev: deset

Trajanje: pet dni

Urnik: ob dopoldnevih med 10. in 14. uro

Oprema: prenosni računalnik

Jezik: hrvaški in/ali angleški

 

NINA MITROVIĆ

Življenjepis

 

Dramatičarka Nina Mitrović je bila rojena 10. junija 1978 v Slavonskem Brodu.

Leta 2005 je na Akademiji za dramsko umetnost v Zagrebu diplomirala iz dramaturgije. Leta 2007 je na Londonski filmski šoli magistrirala iz scenaristike.

Je avtorica večkrat nagrajenih dram in monodram Srečanje, Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti, Družina v prahu, Ko se mi, mrtvi, pokoljemo, Soseščina, postavljena na glavo in drugih.

Njene drame so uprizarjala nacionalna in mestna gledališča v Hrvaški, Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Finski, Češki, Slovaški, Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Predstavljene so bile tudi na vrsti mednarodnih gledaliških festivalov, med katerimi velja poudariti Berliner Festspiele (Berlin), LabFest (London), International Theatre Festival (Sibiu), Divaldofeste Yougo Festival (Brno) in Playwright's Week (New York).

Njena dramska dela so bila prevedena v deset jezikov. Objavljena so bila v hrvaških ter mednarodnih antologijah in revijah.

Drami Soseščina, postavljena na glavo in Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti sta bili objavljeni samostojno.

Nina Mitrović je avtorica številnih radijskih dram in radijskih dokumentarcev, ki so jih premierno predvajali na Hrvaškem radiu, predstavljeni in nagrajeni pa so bili na mednarodnih festivalih v Berlinu, Milanu i Zagrebu.

V književnih revijah je objavila več kratkih zgodb.

 

Praizvedbe

 

2013. Srečanje, režija: Primož Bebler, SNG Nova Gorica, Slovenija

2011. Odličen kraj za nesrečo (adaptacija istoimenskega romana Damira Karakaša), režija: Dalibor Matanić, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška

2010. Good Guy (Dober tip, del omnibusa Donaudrama), režija: Anna Gruskova, Wiener Worstaetten, Dunaj, Avstrija; Studio 12, Bratislava, Slovaška

2010. Fools Come Back (Budale se vračajo, del omnibusa Emigrantski hotel), režija: David Kozma in Martina Marti, European Theatre Collective, Helsinki, Finska

2010. Družina v prahu, režija: Samo M. Strelec, Novi Zato, Ptuj, Slovenija; HNK Varaždin, Varaždin, Hrvaška

2009. Javier (del omnibusa Zagrebški pentagram), režija: Paolo Magelli, ZKM, Zagreb, Hrvaška

2008. Jebemti, koliko nas je!, režija: Franka Perković, GK Kerempuh, Zagreb, Hrvaška

2007. Velika, velika dežela Oz (po motivih L. F. Bauma), režija: Zlatko Sviben, Osješko poletje kulture/Otroško gledališče Branka Mihaljevića, Osijek, Hrvaška

2006. Kolbaba in Brzojavko (po motivih zgodbe Poštna pravljica Karla Čapka), režija: Robert Waltl, Osješko poletje kulture/Otroško gledališče Branka Mihaljevića, Osijek, Hrvaška; Gledališče Virovitica, Virovitica, Hrvaška

2006. Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti, režija: Dario Harjaček, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška

2004. Ko se mi, mrtvi, pokoljemo, režija: Saša Anočić, GK Kerempuh, Zagreb, Hrvaška

2003. Soseščina, postavljena na glavo, režija: Saša Anočić, HNK Ivana pl. Zajca, Reka, Hrvaška

 

Nagrade in priznanja:

 

2013: drama Srečanje je bila izbrana za eno od šestih najboljših dramskih besedil na festivalu nove dramske pisave LabFest v Londonu

2009: nagrada Marin Držić (Ministarstvo za kulturo Republiko Hrvaške) za dramo Srečanje

2007: nagrada marul (Marulićevi dnevi) za dramo Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti

2005: posebno priznanje žirije v kategoriji dokumentarne radijske drame na festivalu Prix Italia za radijski dokumentarac Kdor ne umre, ni človek

2005: drama Ta postelja je prekratka ali samo fragmenti se je v okviru programa Nove evropske dramaturgije Stuckemarkt na festivalu Theater Treffen (Berlinfestpiele) v Berlinu uvrstila med sedem najboljših dramskih besedil

2005: nagrada zlati smeh (Dnevi satire) za dramo Ko se mi, mrtvi, pokoljemo

2003: nagrada zlati smeh (Dnevi satire) za dramo Soseščina, postavljena na glavo