Judovski pes gostuje v Bolgariji

Predstava Judovski pes, v režiji Yonathana Esterkina in izvedbi Mihe Rodmana, ki smo jo pripravili v koprodukciji z Mini teatrom, se bo 20. maja predstavila na Mednarodnem festivalu majhnih oblik Vraca v Bolgariji.

V veliko čast nam je, da je predstava Judovski pes, v režiji Yonathana Esterkina in izvedbi Mihe Rodmana, ki smo jo pripravili v koprodukciji z Mini teatrom, se bo 20. maja predstavila na Mednarodnem festivalu majhnih oblik Vraca v Bolgariji. 

 

Avtor Judovskega psa Asher Kravitz se je rodil leta 1969 v Jeruzalemu in odraščal v tradicionalni judovski družini. Diplomiral je iz fizike, potem pa opravljal različne poklice, med drugim je kot pilot, detektiv in preiskovalec hudih kaznivih dejanj delal za izraelsko policijo. Od leta 1997 se intenzivno ukvarja s fotografiranjem divjih živali in z njihovimi pravicami, sodeloval pa je tudi v izraelski misiji za postavitev zatočišča za gorile v Kamerunu. Asher Kravitz je avtor sedmih knjig (naj omenimo Magični trg (2002), Bumerang (2003), Jaz, Mustafa Rabinowitz, (2005)). Toda prav z Judovskim psom (2007) je doživel velik mednarodni preboj. Roman se je uvrstil med najbolje prodajane knjige v Izraelu, zanj pa je avtor prejel tudi nagrado združenja založnikov Diamond Citation v Izraelu.

 

Izjemen uspeh Judovskega psa seveda ne preseneča, saj je holokavst skozi pasje oči predstavljen nenavadno duhovito in obenem ganljivo ter pretresljivo. Pripoved se namreč začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu Bog ne dovoli, da bi stopil v raj, saj je »rezerviran« samo za ljudi. Toda Jošua od Boga zahteva, da tja spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, naj mu pove svojo življenjsko zgodbo. In prav njegova ganljiva ter na trenutke humorna in predvsem pretresljiva pasja pripoved Boga prepriča o tem, da tako vdanega prijateljstva ne more ločiti niti smrt. To je zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne moreta ločiti niti nacizem niti smrt.

 

Uprizoritev smo zaupali mlademu, a že uveljavljenemu izraelskemu režiserju Yonatanu Esterkinu, profesorju na najstarejši samostojni gledališki šoli Beit Zwi, ki je s svojimi diplomanti že trikrat gostoval na Tednu slovenske drame. Leta 2014 smo videli Vladimirja in leto zatem Hodnik Matjaža Zupančiča, na lanskem 46. TSD pa uprizoritev 5.fantkov.si Simone Semenič.