Kristalna noč in Helverjeva noč (1938 – 2016)

Ob mednarodnem dnevu boja proti fašizmu in antisemitizmu vas vabimo NA POGOVOR OB PREDSTAVI: Kristalna noč in Helverjeva noč (1938 – 2016) sreda, 9. 11. ob 19.00 v dvorani Mestne knjižnice Kranj

Mednarodni dan boja proti fašizmu in antisemitizmu

VABIMO VAS NA POGOVOR OB PREDSTAVI:

Kristalna noč in Helverjeva noč (1938 – 2016)

sreda, 9. 11. ob 19.00 v dvorani Mestne knjižnice Kranj

Pogovor, ki je nastal na pobudo režiserja Alena Jelena in ostalih ustvarjalcev predstave Helverjeva noč, ki jo bomo premierno uprizorili 28. in 29. novembra v Stolpu Škrlovec, bo potekal ravno na 78. obletnico dogodkov, ki jih poznamo kot kristalna noč (nemško Kristallnacht, tudi Pogromnacht). To je bil mejnik v pogromu nad Judi, tako pa so ga poimenovali zaradi stekla iz razbitih izložb trgovin, ki so bile v lasti judovskih trgovcev, in so ga bile polne vse ulice. Ta uvertura v holokavst se je sistematično odvijala po Nemčiji in delih Avstrije v noči z 9. na 10. november 1938, vodile pa so jo enote jurišnega odreda nacionalsocialistične stranke (Sturmabteilung - SA).

Ta pogrom pomeni hkrati začetek načrtnega uničevanja judovskega prebivalstva. Veliko Judov so pripadniki paravojaških enot tisto noč pobili, kakih 30.000 pa so jih odpeljali v koncentracijska taborišča. V kristalni noči je bilo požganih, uničenih in oskrunjenih 1.668 sinagog ter okoli 7.000 trgovin.


Kako je kristalna noč v tistem času odmevala v naših krajih in kako odmeva še po vseh teh letih, bo z zgodovinskega vidika osvetlil dr. Oto Luthar (ZRC SAZU), z antropološkega pa dr. Irena Šumi (Fakulteta za socialno delo); o njej pa bodo spregovorili tudi ustvarjalci predstave Helverjeva noč, režiser Alen Jelen, dramaturginja Marinka Poštrak ter igralca Darja Reichman in Blaž Setnikar, ki bosta z bralno uprizoritvijo delčka besedila naredila uverturo v večer. Pogovor bo pospremilo odprtje razstave knjig, ki obravnavajo tedanje dogajanje.

 

PREMIERA, 28. in 29. 11. 2016
 


Ingmar Villqist: HELVERJEVA NOČ

(Noc Helvera)

Intimna drama o jezi, obupu in nemoči ob grožnji nacizma
 

Prevod Darja Dominkuš
Režija Alen Jelen
Dramaturginja Marinka Poštrak

IGRATA
On Blaž Setnikar
Ona Darja Reichman

Zaradi žal zmeraj bolj aktualne tematike – porajajoče se grožnje nacizma in sovražnosti do drugačnih – bomo tudi v naslednji sezoni s Helverjevo nočjo nadaljevali uprizarjanje besedil, s katerimi bi radi opozorili na to zmeraj bolj grozečo nevarnost.

Po Lovskih scenah iz Spodnje Bavarske Martina Sperra, Močnem rodu Marieluise Fleißer, Pred upokojitvijo Thomasa Bernharda se nam zdi uvrstitev zgodbe o nacizmu, ki v ljudi seje izključevanje, nestrpnost do vseh drugačnih, strah, zlo in smrt, na naš repertoar več kot upravičena. Hkrati nadaljujemo uspešno sodelovanje s ŠKUC gledališčem iz Ljubljane, s katerim nas družita predvsem uprizarjanje družbeno angažiranih in kritičnih besedil ter odpiranje tabujev.

Besedilo sodobnega poljskega dramatika zelo iskreno, intimno in pretresljivo govori o eksistencialnih in esencialnih tesnobah sodobnega človeka. Prav zaradi tega je uprizoritev v koprodukciji s ŠKUC gledališčem še kako primerna, upravičena in povsem v skladu s konceptualno usmeritvijo obeh gledališč. Gre za psihološko izjemno pretanjeno in aktualno dramsko zgodbo, ki prikazuje Nemčijo med razcvetom nacizma in se odvija v siromašni mestni četrti, v kateri je prav vse vzrok ali posledica nasilja.

Helverjeva noč je drama o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini, osamljenosti, obkrožena s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom. Ideologija zla, ki z vso brutalnostjo vdre v intimni svet in zapleteni odnos med Helverjem in Karlo.

Drama poljskega pisatelja Jarosława Świerszcza, znanega pod psevdonimom Ingmar Villqist, je metafizična refleksija jeze in skrajnega obupa ter nemoči ob zmeraj hujši in neizbežni grožnji nacizma.