MARINKI POŠTRAK NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo bo Društvo gledaliških kritikov in teatrologov podelilo Marinki Poštrak, dramaturginji in dolgoletni umetniški vodji Prešernovega gledališča.

Marinki Poštrak nagrada Vladimirja Kralja za življenjsko delo

Ponosni sporočamo, da nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo, ki jo bienalno podeljuje Društvo gledaliških kritikov in teatrologov prejme Marinka Poštrak, dramaturginja in dolgoletna umetniška vodja Prešernovega gledališča.

Žirija v sestavi Diana Koloini, Maša Radi Buh, Alja Predan, Rok Vevar in Barbara Skubic je v svoji utemeljitvi zapisala:

Marinka Poštrak je kot dramaturginja in umetniška vodja v treh desetletjih dela v Prešernovem gledališču Kranj temeljno zaznamovala svojo matično hišo in tudi celoten slovenski gledališki prostor. Kot dramaturginja je domislila in sooblikovala mnoge pomembne, odmevne, tudi prelomne uprizoritve v Kranju in drugod, zlasti ob režiserjih in režiserkah, s katerimi je razvila trajno sodelovanje. Z oblikovanjem repertoarjev Prešernovega gledališča in celostno skrbjo za ansambel ter njegovo ustvarjanje ji je uspelo majhno provincialno gledališče razviti v eno najbolj prodornih gledališč v Sloveniji. Kot umetniška vodja je Marinka Poštrak svojemu gledališču zagotovila kvalitetni preskok, kakršnega lahko vidimo le redko. Prešernovo gledališče ji je uspelo profilirati kot središče kritičnega razmisleka o današnji družbi, odpiranja zamolčanih tem in nepopustljive etične drže, obenem pa prostor oblikovanja novih in drznih uprizoritvenih estetik. K sodelovanju je navkljub skromnim možnostim pritegnila tako rekoč vse prodorne režiserje in režiserke iz našega prostora, nekateri so prav z ansamblom PGK ustvarili antologijske uprizoritve. Pri tem je znala upoštevati tudi regionalni kontekst, povezovati specifične teme, žanre in pristope, ki so gledališču omogočili živo komunikacijo z domačim občinstvom. Hkrati je vzgojila občinstvo Prešernovega gledališča in njegov igralski ansambel, njuni rasti je vselej posvečala izjemno skrb. Svoje prizadevanje je posvečala tudi Tednu slovenske drame, ki se je v tem času razvil v mednarodni festival, še posebej je spodbujala kontinuirano uprizarjanje sodobne slovenske dramatike. Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije prepoznava še vedno intenzivno ustvarjalno kondicijo Marinke Poštrak in se nadeja, da jo bo v dobro slovenskega gledališča vzdrževala še naprej. Nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo pa si zasluži že zdaj.

--

Nagrado bomo slovesno podelili na sklepnem večeru 54. Tedna slovesnke drame, 9. aprila 2024.

Draga Marinka, za zasluženo nagrado ti iskreno čestitamo!