Miha Rodman gre z Judovskim psom v Izrael!

V ponedeljek, 9. aprila, bomogostovali v gledališču Haifa Theatre v Izraelu s predstavo Judovski pes izraelskega avtorja Asherja Kravitza.

V Prešernovem gledališču Kranj pričenjajo sezono mednarodnih gostovanj

Miha Rodman gre z Judovskim psom v Izrael!

sporočilo za javnost

Danes, v ponedeljek, 9. aprila, bo v gledališču Haifa Theatre v Izraelu s predstavo Judovski pes izraelskega avtorja Asherja Kravitza, ki smo jo pripravili v koprodukciji z Mini Teatrom in Judovskim kulturnim centrom Ljubljana, v angleškem jeziku nastopil Miha Rodman.

Monodrama Judovski pes, katere premiera je bila v Prešernovem gledališču Kranj februarja lani, tokrat gostuje v Izraelu, domovini režiserja predstave Yonathana Esterkina. Miha Rodman bo v Haifa teatru v ponedeljek nastopil dvakrat, ob 17. in 20.30 uri.

Gre za festivalsko izmenjavo, saj so pred časom v Prešernovem gledališču Kranj gostili dve izraelski predstavi, prav tako monodrami: Prizemljena in Olive. Mestno gledališče izraelskega mesta Haifa (Teat'ron Kheifa) je znano po svojih pogosto provokativnih uprizoritvah, pa tudi po tem, da angažira tako židovske kot arabske igralce.

V vlogi psa Kira

Rodman je z izvirno izraelsko predstavo, prirejeno za mednarodno gledališko občinstvo, lani že navduševal tako gledališke sladokusce kot ljubitelje, prijatelje in lastnike psov po Sloveniji. Judovski pes je namreč čistokrvna zgodba o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti, in to lahko vsakdo, ki je kdajkoli imel psa, zlahka razume.

Predstava Judovski pes je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Asherja Kravitza in v režiji izraelskega režiserja Yonatana Esterkina, njen namen pa je seznaniti predvsem mlajše občinstvo s problematiko holokavsta. V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa sijajni Miha Rodman, ki je tudi sam lastnik psa - labradorca Marlona, zato mu je bila ta zgodba še posebej blizu.

Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva, ampak ali ne velja to za vsakega psa, če dobro premislimo? Ne rečemo zaman, da je pes najboljši človekov prijatelj, edino živo bitje, ki nas je vedno veselo, pa naj se še tako utrujeni in tečni priplazimo domov.

Tudi v tem pogledu je Judovski pes izjemno literarno delo, ki je režijsko in igralsko nadvse zahtevno. Zgodba se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu  Bog ne dovoli, da bi stopil vanj, saj je »rezerviran« samo za ljudi. Toda Jošua zahteva od Boga, da v Raj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, da mu izpove svojo življenjsko zgodbo. In prav njegova ganljiva ter na trenutke tudi humorna in predvsem pretresljiva pasja pripoved o življenju v času nacističnega vzpona in o težki in velikokrat tudi smrtno nevarni življenjski poti vse od rojstva do smrti Boga prepriča v to, da tako vdanega prijateljstva ne more ločiti niti smrt. Kirova življenjska zgodba je zgodba njegove sprva srečne mladosti v judovski družini, vse do ločitve z njo, pa vse do služenja v enoti SS v taborišču v Treblinki ter do ponovnega srečanja z Jošuo. Judovski pes je zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne more ločiti niti nacizem niti smrt.

 

O režiserju:

Yonathan Esterkin (rojen leta 1981 v Izraelu) je koordinator mednarodnih odnosov, režiser in dramaturg v gledališču Haifa v Izraelu. Tam je ustanovil tudi program Otroci ustvarjajo v gledališču. Med letoma 2005 in 2014 je bil režiser, prevajalec in profesor na Akademiji za gledališko umetnost Beit Zvi in na Šoli umetniškega izražanja Haderech. Je tudi novinar pri dnevniku Maariv, finančnem časopisu Global, revijah Liberal Magazine in Theater Magazine idr. ter od leta 2003 član žirije za nagrade izraelskega nacionalnega gledališča. Diplomiral je iz režije in gledališke teorije na univerzi v Tel Avivu, na tamkajšnji Odprti Univerzi je študiral še politologijo in filozofijo. Leta 2014 je bil  predstavnik Izraela na festivalu Theatertreffen v Berlinu. Na Tednu slovenske drame v Kranju so gostovale kar tri njegove predstave, ki jih je v svoji domovini režiral po slovenskih besedilih: 5fantkov.si Simone Semenič, Hodnik in Vladimir Matjaža Zupančiča. Vse tri je prevedel iz angleščine in jih uprizoril na akademiji Beit Zvi. Judovskega psa režira drugič: prvič ga je na oder postavil v Gledališču Alley v Tel Avivu leta 2010.