NOVA PREMIERA-Mali nočni kvartet

V soboto, 14. 11., smo krstno uprizorili dramo Vinka Möderndorferja MALI NOČNI KVARTET.

"Naslov je tak, ker gre za kvartet. Za težko moro dveh parov staršev, ki se popolnoma sama spopadata z največjo starševsko grozo: življenje in smrt otroka." (Vinko Möderndorfer, avtor in režiser)

Dramsko besedilo Mali nočni kvartet, ki je bilo leta 2014 nominirano za nagrado Slavka Gruma, obravnava zelo aktualno in pretresljivo zgodbo. Sooči dva para staršev različnih socialnih statusov in nacionalnosti z etično dilemo darovanja organov. Vinko Möderndorfer se v svoji drami dotakne ene izmed najbolj etično občutljivih in delikatnih tem nasploh, saj postavi dva para staršev pred tako rekoč nerešljivo dilemo odločitve: kako se odločati o življenju in smrti svojih najbližjih, svojih otrok? Hkrati pa razpira tudi temeljno dilemo današnjega sveta: ali je mogoče z denarjem kupiti vse, tudi srce za svojega otoka?

Igrajo Vesna Jenikar, Miha Rodman, Peter Musevski in Vesna Slapar.

Prvi odzivi na predstavo so izjemni!

"Dramaturgu Blažu Lukanu je večplastnost besedila odlično uspelo prilagoditi igri, scenografija in kostumografija sta zgodbi pisani na kožo, avtor besedila pa je pri režiji igralcem pustil dovolj prostora za oblikovanje igralskih kreacij. Ansambel je izjemen. /.../

Mali nočni kvartet je zgodba o srcu, tistem, ki nam ljudem omogoča življenje, in tistem, ki nas dela za čuteče ljudi. To je predstava, ki je tudi drugič ne boste videli nič drugače kot prvič." (Igor Kavčič, Gorenjski glas)

"Drama Mali nočni kvartet v nasprotju z Mozartovo serenado ni lahkotna, nasprotno. Gre predvsem za aluzijo na glasbeno zasedbo, saj gre za štiri ljudi, ki preigravajo tako rekoč vsa čustva in stanja, kar jih ljudje premoremo. Dva zakonska para namreč prideta v skrajen življenjski položaj zaradi otrok. /…/ In prav gradacija dogajanja, postopno razkrivanje plasti položaja vseh štirih, vmesno čustveno valovanje vsakogar izmed njih ter njihov odnos je največje mojstrstvo drame, ki se dotika problema, kakršnega še pred nekaj desetletji nismo poznali. Igralci, Vesna Jevnikar kot najbolj obupana, a tudi sposobna največjega premika v razumevanju in čustvovanju, Peter Musevski kot njen mož, Vesna Slapar in Miha Rodman, so utelesili nesrečnike v drami stiske in vprašanj o človečnosti." (Tadeja Krečič Scholten, Radio Slovenija)