PGK uvrščeno v financiranje Evropske komisije

Projekt Dramatika manjših evropskih jezikov, ki ga vodi Prešernovo gledališče Kranj je Evropska komisija uvrstila v financiranje za obdobje od 2024 do 2026.

Evropska dramatika v Kranju!

Projekt Dramatika manjših evropskih jezikov, ki ga vodi Prešernovo gledališče Kranj in smo ga prijavili z osmimi partnerji in štirimi pridruženimi člani, je Evropska komisija uvrstila v financiranje za obdobje od 2024 do 2026.

Mednarodno pobudo smo prvič predstavili na 53. Tednu slovenske drame, kjer smo s ključnimi sorodnimi deležniki z manjših jezikovnih področij na podlagi skupnih izzivov oblikovali strategije za promocijo, izmenjave, podporo in razvoj lokalnih dramatik.

Skupna vrednost projekta je 1,7 milijona €, v njegovih okvirih pa bo nastajala, se uprizarjala, gostovala in se prevajala dramatika iz baskovščine, katalonščine, albanščine, bolgarščine, hrvaščine, estonščine, malteščine in seveda slovenščine. Projekt bo omogočil 30 prevodov svežih dramskih del, več kot 20 delavnic in srečanj, dva mednarodna showcase festivala, knjižne in spletne objave ter izgradnjo nove partnerske mreže za skupni nastop dramatik manjših evropskih jezikov v mednarodnem gledališkem prostoru.

Z izvajanjem projekta bomo začeli jeseni, trajal pa bo do konca sezone 2025/26.

V Prešernovem gledališču Kranj se novih izzivov in prijateljstev neizmerno veselimo!