Poklon Cankarju s predstavo Ob zori

V Prešernovem gledališču Kranj bomo v petek, 21. decembra 2018, ob 19.30 krstno uprizorili priredbo izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori.

Poklon Cankarju s predstavo Ob zori


V Prešernovem gledališču Kranj bomo v petek, 21. decembra 2018, ob 19.30 krstno uprizorili priredbo izbranih besedil Ivana Cankarja Ob zori in s tem sklenili Cankarjevo leto.

Za avtorski projekt je Cankarjeve črtice priredila dramaturginja Katarina Morano, delo pa je režiral mladi, nadarjeni režiser Žiga Divjak. »V tem času je Cankar še kako potreben, morda je še bolj aktualen kot pred sto leti,« je prepričana Mirjam Drnovšček, direktorica PGK.

Ekipa ustvarjalcev se v predstavi podaja na popotovanje v svet Cankarjevih besedil, ki jih zaznamujejo socialna neenakost in stiska, prepad med revnimi in bogatimi, neobčutljivost privilegiranih ter beda in obup tistih, ki živijo v nenehnem pomanjkanju, teme, ki niso danes nič manj aktualne kot pred sto leti. »Slovenci Cankarja dojemajo kot nekaj zaprašenega, tečnega, meni pa vsakič znova predstavlja neverjeten vir navdiha. Je skupek idej, politične angažiranosti in razumevanja življenja v vseh njegovih niansah. Vsako Cankarjevo delo je na neki način hvalnica življenju, v najbolj pristnem smislu – da je hkrati lepo in grozno, boleče in ljubeče,« je povedal Žiga Divjak.
Ob zori, prizor iz predstave, foto Nada Žgank/Prešernovo gledališče


Besedilo je priredila dramaturginja Katarina Morano, scenografka je Tina Mohorović, kostumografka Tina Pavlović, lektorica Maja Cerar, avtor glasbe Blaž Gracar, oblikovalec svetlobe David Orešič, oblikovalec maske Matej Pajntar, like iz Cankarjevih črtic pa igrajo Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Vesna Pernarčič, Blaž Setnikar, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek in Gregor Zorc kot gost.

Po predstavi bomo približno ob 22. uri v Prešernovem gledališču enemu od domačih igralcev ali igralk podelili julijo, nagrado za izjemne dosežke kranjskega igralskega ansambla v pretekli sezoni.

Nagrado podeljujemo na podlagi zbranih glasov obiskovalcev Prešernovega gledališča Kranj in bralcev Kranjčanke, priloge Gorenjskega glasu, oddanih ali poslanih po koncu vsake predstave. Zmagovalca bo razglasila tričlanska strokovna komisija v sestavi Alenka Bole Vrabec (predsednica), Mare Žvan in Igor Kavčič (predstavnik Gorenjskega glasu).

Lani je nagrado prejela igralka Darja Reichman, kdo bo letošnji dobitnik kipca julija, pa do podelitve ostaja skrivnost, zato ne zamudite trenutka razglasitve.