Pred premiero Venere v krznu - Vabilo na novinarsko konferenco

V četrtek, 20. septembra 2018, ob 10.30 uri, bomo na novinarski konferenci, predstavili slovito delo ameriškega dramatika Davida Ivesa Venera v krznu .

Spoštovani!


V Prešernovem gledališču Kranj bomo 26. septembra krstno uprizorili slovito delo ameriškega dramatika Davida Ivesa Venera v krznu (Venus in Fur), ki je z drzno vsebino povsod po svetu rušilo tabuje, tradicionalne stereotipe o žensko-moških odnosih pa postavilo na glavo.

 

V četrtek, 20. septembra 2018, ob 10.30 uri, 
vam bomo na 
novinarski konferenci,
v sejni sobi Prešernovega gledališča Kranj, Glavni trg 6,


predstavili vse podrobnosti o prihajajoči premieri, o njenem ustvarjanju pa boste lahko tudi sami temeljito izprašali ustvarjalce predstave.
 

Nekaj namigov:

● Ameriški dramatik, scenarist in romanopisec David Ives, avtor dramskega dela Venera v krznu, je leta 2009 za osnovo vzel eno izmed najslavnejših novel avstrijskega pisatelja Leopolda von Sacher-Masocha, po katerem je poimenovan mazohizem.

● Novela je bila napisana davnega leta 1870, kot del prvega zvezka romana Kajnovo volilo, ki sta mu sledila še dva dodatka. V vseh je avtor opisoval razmerje med dominantno žensko in šibkim, ponižanim in podrejenim moškim, kar je bilo za tiste čase šokantno razkritje vloge seksualno osvobojene ženske, kot diametralno nasprotje takratni podobi družbeno in seksualno zatrte in moškemu podrejene ženske, ki ji pripada zgolj vloga matere in žene.

● Delo je utonilo v literarno pozabo, znova pa ga je obudila Freudova psihoanaliza in Deleuzova Predstavitev Sacher-Masocha, ki je leta 2000 izšla tudi v Sloveniji.

● Ivesova Venera v krznu je pronicljiv dramski tekst, po katerem je bil posnet tudi film v režiji Romana Polanskega.

● Zgodba se dogaja v gledališču, bolj specifično, na odru praznega gledališča, kjer režiser išče igralko za glavno žensko vlogo v drami, ki jo je po predlogi von Sacher Masocha napisal sam.

● Drama se spretno poigrava z resničnostjo in iluzijo ter razpira razmišljanje o tem, kaj je v gledališču zares in kaj je zgolj igra/odigrano, kaj je vloga in kdo jo igra, kje se neha privatno oziroma začne odrsko in pri tem vzpostavlja situacije, ki nosijo tako intrigantski kot erotičen naboj.

● V PGK so režijo zaupali igralcu in režiserju Primožu Ekartu, ki pozna obe plati in vse pasti gledališke iluzije ter vse nianse odnosov med režiserjem in igralko/cem. 

● Dramski tekst Venera v krznu je odlična predloga in priložnost za izraz širokega ustvarjalnega razpona obeh igralcev, Vesne Pernarčič in Boruta Veselka, ki nastopata v vlogah Wande in Thomasa.


Na svidenje v četrtek, 20. septembra!