Prešernovci na Borštniku

NAŠ RAZRED in TEROR v tekmovalnem programu 53. festivala Borštnikovo srečanje

Prešernovci na Borštniku - sporočilo za javnost


V nedeljo Teror, v ponedeljek Naš razred


Ponosni smo na to, da ste je Prešernovo gledališče Kranj na letošnjem že 53. Borštnikovem srečanju, festivalu, ki te dni poteka v Mariboru, v tekmovalnem programu predstavilo kar z dvema uprizoritvama.

V tekmovalnem programu po izboru selektorice Zale Dobovšek so si lahko obiskovalci v nedeljo, 21. oktobra, ogledali našo uprizoritev drame Teror, zelo odmevnega in trenutno v svetu najbolj uprizarjanega dela Ferdinanda von Schiracha v režiji Eduarda Milerja; na našem odru je slovensko krstno uprizoritev doživela v začetku lanskega decembra. Naše zadovoljstvo je še večje, ker je selektorica med tekmovalne uvrstila tudi predzadnjo predstavo pretekle sezone Naš razred. Izjemno dramo poljskega avtorja Tadeusza Słobodzianka je režirala mlada Nina Rajić Kranjac, na oder pa smo jo postavili v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana. Občinstvo na Borštnikovem srečanju si jo je lahko ogledalo, v ponedeljek, 22. oktobra.

»Izbrane uprizoritve vzpostavljajo odnos do skupnosti in skupnega, časa, metodoloških raziskav in kritičnosti do aktualnega stanja sveta,« je svojo odločitev pojasnila Zala Dobovšek in za obe predstavi Prešernovega gledališča Kranj to nesporno velja.



TEROR

foto Nada Žgank, PGK 


Uprizoritev drame Teror, ki jo je Ferdinand von Schirach napisal leta 2014, je zaradi aktualnosti že na premieri, pa tudi na vseh dosedanjih ponovitvah vzbudila veliko zanimanje gledalcev, nekaj pa k temu gotovo pripomore dejstvo, da je občinstvo v predstavi postavljeno v vlogo porote, ki mora na koncu odločiti, ali je obtoženi pilot Lars Koch kriv, ker je sestrelil potniško letalo s 164 potniki na krovu, zato da ne bi strmoglavilo na stadion, na katerem je bilo 70.000 ljudi. Gledalci se soočijo z izjemno moralno in etično dilemo, kako se odločiti v kočljivih položajih, in z razmislekom, koliko je dejansko vredno človeško življenje ...

Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS, nekdanja državna tožilka in častna pokroviteljica predstave Teror, je po premieri med drugim povedala: »Gre za širše vprašanje. Ob predstavi lahko vidimo, kakšne dileme se pojavljajo ob terorizmu. Soočamo se s povsem novim časom, ko moramo zaradi varnosti omejevati pravice ljudi. Razmere so se zaradi tega spremenile tudi pri nas. Zdelo se mi je pomembno, da smo ob predstavi lahko vsi razmišljali ...«

Je pilot Koch kriv ali nedolžen? Tudi »porotniki« na Borštnikovem srečanju so povedali svoje mnenje in z odločitvijo vplivali na razplet.

Predstavo je režiral Eduard Miler, vloge pa odlično interpretirajo Borut Veselko, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Darja Reichman, Peter Musevski, Vesna Slapar, Ciril Roblek k. g. in Judita Polak k. g.



NAŠ RAZRED

 

foto Nada Žgank, PGK

S predstavo Naš razred, nastalo po besedilu  slovitega poljskega dramatika Tadeusza Słobodzianka, bodo naši igralci v tekmovalnem delu Borštnikovega srečanja pri gledalcih zagotovo vzbudili razmislek o zapletenih medčloveških odnosih med drugo svetovno vojno, o človeških usodah in nepričakovanih, nepredvidljivih življenjskih preobratih. Avtor je dramo oblikoval kot soočenje desetih nekdanjih sošolcev, ki po vojni premlevajo, kaj se je zgodilo, se sprašujejo, kam je šlo njihovo življenje, in ugotovijo, kako pomembni so v resnici odnosi ...


Krstno uprizoritev si je konec marca v Kranju ogledal tudi veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji Paweł Czerwiński, ki je z veseljem prevzel častno pokroviteljstvo nad predstavo. Takole je strnil misli po premieri: »Predstava se me je zelo dotaknila. Naš razred je najbolj uprizarjana poljska drama. Pred desetimi leti je doživela premiero v najprestižnejšem gledališču v Londonu, in vesel sem, da sem si jo zdaj lahko ogledal v Sloveniji. Kot vem, imate tudi pri vas veliko nerazčiščenih zgodb iz preteklosti, in prav ta drama bo morda navdih tudi za slovenske pisatelje, da bodo malo pogledali v najbolj boleče teme v zgodovini slovenskega naroda.«

Predstavo, ki jo je v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj in Mini teatrom Ljubljana na oder postavilo Prešernovo gledališče Kranj, je režirala Nina Rajić Kranjac, nastopajo pa Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Blaž Setnikar, Nejc Cijan Garlatti k. g., Benjamin Krnetić k. g., Peter Musevski, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko, Judita Polak k. g., Ciril Roblek k. g.