Prešernovo gledališče Kranj vabi za rdečo zaveso

Na slovenski kulturni praznik, smo pripravili tradicionalne vodene oglede po Prešernovem gledališču, ki bodo potekali od 11.30 do 13.00.
Sporočilo za javnost, 5. 2. 2018


Prešernovo gledališče Kranj vabi za rdečo zaveso


Na slovenski kulturni praznik, v četrtek, 8. februarja 2018, vas z veseljem vabimo v Prešernovo gledališče Kranj, popek slovenske kulture v Prešernovem mestu. Na Glavnem trgu 6, pod plaščem našega največjega pesnika, domuje hiša z bogato zgodovino in najboljšo gledališko tradicijo. Spoznajte jo – tokrat od blizu!

Dan bomo začeli s tradicionalno dobro obiskanimi vodenimi ogledi Prešernovega gledališča za rdečo zaveso, ki bodo potekali od 11.30 do 13.00.

Vrata bomo na stežaj odprli za vse, ki vas mika pokukati v drobovje gledališke umetnosti, ki bi radi vedeli, kaj se skriva za veliko rdečo zaveso in kam je izginila šepetalka. Sprehodili se bomo po temačnem zaodrju, labirintu hodnikov ter številnih nadstropjih, za dostop do katerih bi včasih potrebovali Googlov zemljevid. Predstavili vam bomo, kako in kje nastajajo naše odlične predstave, vas ponosno posedli za največjo ovalno mizo v Kranju, kjer je padlo že toliko velikih besed in nesmrtnih modrosti ... Potep bomo sklenili kje drugje kot v gledališki »obrekovalnici«, kjer si boste brez slabe vesti dali duška; pardon, v gledališču se ne žvižga! Zakaj ne?


Pozno popoldne, ob 18. uri, pa vas vabimo na veliki »Shod muz na kranjskem Parnasi«,

tradicionalno druženje s Prešernovimi nagrajenci, ki ga v Prešernovem gledališču pripravljamo že deseto leto zapored. Pogovor z njimi bo vodila ugledna novinarka in publicistka Patricija Maličev, nagrajence bo pozdravil Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj, srečanje pa bo slovesno odprl minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak.


Letošnji Prešernovi nagrajenci: dobitnika velike Prešernove nagrade za življenjsko delo sta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak ter baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač, prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in intermedijska umetnica Maja Smrekar.


Brezplačne vstopnice za pogovor s Prešernovimi nagrajenci lahko prevzamete pri blagajni Prešernovega gledališča Kranj. Rezervacije na t. (04) 20 10 200 ali e: blagajna@pgk.si.