Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do nebes

Vabimo na predavanje ob Prešernovem rojstnem dnevu, ki bo v Prešernovem gledališču Kranj, v torek, 3. 12. 2019, ob 17.00. Brezplačne vstopnice

[TA VESELI DAN KULTURE]

Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do neba

predavanje ob Prešernovem rojstnem dnevu, ki bo v Prešernovo Gledališče Kranj,

v torek, 3. 12. 2019, ob 17.00

Na pesnikov rojstni dan, ko povsod po državi praznujemo Ta veseli dan kulture, v Prešernovem gledališču pripravljamo dogodek, ki bo napovedal skorajšnjo premiero uprizoritve Dr. Prešeren Nede R. Bric. 

Predavanje o znanem in neznanem Prešernu z naslovom Prešernovo vnebovzetje: pot iz pekla do nebes, o vzpostavitvi njegovega mita in različnih načinih srečevanj z njim v šolski učilnici bo pripravil prešernoslovec doc. dr. Zoran Božič (Univerza v Novi Gorici / University of Nova Gorica in Šolski center Nova Gorica). Po predavanju bo še pogovor med režiserko in avtorico besedila mag. Neda Rusjan Bric in dramaturgom dr. Rok Andres. Predstavila bosta nastajanje besedila in uprizoritve v kontekstu sodobnega pogleda na Prešernovo delo.

Uprizoritev postavlja v središče pripovedi žensk, ki so zaznamovale Prešernovo življenje, in preko njihovih, delno dokumentarnih pripovedi predstavi življenje in delo najpomembnejšega slovenskega pesnika.

Z uprizoritvijo bo naše gledališče zaznamovalo letošnjo 170-letnico smrti in prihajajočo 220-letnico rojstva Franceta Prešerna, ki je zadnja leta svojega življenja, po desetletnem čakanju na samostojno advokaturo, preživel v Kranju, nedaleč od današnje gledališke hiše.