Prešernovo z Nušićevih dnevov z nagrado!

Na 35. Nušićevih dnevih v srbskem Smederevu, rojstnem mestu mojstra karakterne komedije Branislava Nušića, so igralci PGK zelo uspešno nastopili s predstavo Žalujoča družina

Z Nušićevih dnevov z nagrado!

 

Letošnji april je ansambel Prešernovega gledališča Kranj ravno na državni praznik, 27. aprila, čeprav daleč stran od doma, končal praznično. Na 35. Nušićevih dnevih v srbskem Smederevu, rojstnem mestu mojstra karakterne komedije Branislava Nušića, so igralci PGK zelo uspešno nastopili s predstavo Žalujoča družina, ki so jo uprizorili v koprodukciji s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje.

Slovenska uprizoritev komedije, v režiji enega najbolj prodornih režiserjev mlade generacije Igorja Vuka Torbice, je v zaključnem dnevu festivala očarala občinstvo v dvorani tamkajšnjega Centru za kulturo, saj so predstavo ocenili s 4,15, žirija pa je bila tako navdušena, da je ansamblu podelila »posebno nagrado za kolektivno igro in sodobno tolmačenje Nušića,« kot so zapisali v obrazložitvi. Uspeh je še povečalo dejstvo, da je publika Darjo Reichman iz Prešernovega gledališča Kranj razglasila za najboljšo igralko zaključnega večera festivala, saj jo je v vlogi Simke najbolj prepričala.

V predstavi so poleg že omenjene, nagrajene Darje Reichman nastopili še Peter Musevski, Aljoša Kolatak, Borut Veselko, David Čeh, Aljoša Ternovšek, Blaž Setnikar, Lučka Počkaj, Barbara Ribnikar, Barbara Medvešček in Liza Marija Grašič.

Ekipo je na 35. Nušićevih dnevih v Smederevu spremljala tudi direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, ki je po vrnitvi s festivala med drugim povedala: »Zelo smo veseli in ponosni, saj na festivalu v Nušićevem rojstnem mestu tujci bolj težko zablestimo. A nas so organizatorji prireditve, predvsem pa publika, zelo lepo sprejeli. Po predstavi so nam organizirali pogovor z občinstvom, za tem pa pripravili še značilno srbsko fešto, ki se je zavlekla dolgo v noč. Pot domov je bila za nas kar dolga in naporna, ampak z nagrado, ki smo jo prejeli, smo jo lažje premagali.«