Pripravlja se Bernhardova Zabava za Borisa

V Prešernovem gledališču bomo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj 23. marca prvič v Sloveniji, uprizorili predstavo Zabava za Borisa (Ein Fest für Boris), dramatika, pisatelja in pesnika Thomasa Bernharda.

Pripravlja se Bernhardova Zabava za Borisa

Sporočilo za javnost, 21. 2. 2019


V Prešernovem gledališču bomo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj 23. marca prvič v Sloveniji, v prevodu Janija Virka uprizorili predstavo Zabava za Borisa (Ein Fest für Boris), dramatika, pisatelja in pesnika Thomasa Bernharda, ki velja za enega največjih avstrijskih pripovednikov po drugi svetovni vojni. Ravno prejšnji teden je minilo trideset let od njegove smrti. Bernhard je prepoznaven po radikalni družbeni kritiki, saj je v svojih delih neizprosno kritiziral avstrijsko družbo in se zato zapletel v kopico škandalov.


Pisatelj, dramatik in pesnik Thomas Bernhard – risba Studio Kruh

Kot v vseh drugih dramskih in romanesknih delih je Bernhard tudi v Zabavi za Borisa z analitičnim pogledom, ki ne prizanaša nikomur, avstrijski družbi kot prototipu sprenevedavosti zadal »smrtni udarec«. Usmeril ga je v dvolično moralo dobrodelnosti, ki za lažnim humanizmom skriva globoke korenine prikritega neoliberalističnega totalitarizma. Današnja podoba sveta žal kaže prav takšno ali pa še izrazitejšo sliko prikritega oblastništva. Prav na to želi Prešernovo gledališče opozoriti z novo uprizoritvijo Bernhardove drame. Gre za zgodbo o ženski, ki v avtomobilski nesreči izgubi moža in ostane brez nog, njeno življenje pa postane srhljiv in grotesken prikaz dobrodelnosti.


Predstavo režira Snežana Trišić, vlogo Dobre so zaupali Darji Reichman, ob njej se bo kot Johanna predstavila Vesna Slapar, pohabljence iz azila za brezdomne pa bodo upodobili Borut Veselko, Brane Grubar k. g.Blaž Setnikar in Miha Rodman, negovalca oziroma strežnika pa Judita Polak k. g. in Ciril Roblek k. g. Za vlogo Borisa so k sodelovanju povabili igralca Simona Šerbinka k.g.

Marinka Poštrak, dramaturginja predstave in umetniška vodja Prešernovega gledališča Kranj – foto Tania Mendillo


O življenju Thomasa Bernharda, njegovem odnosu do družbe in uprizoritvi, ki problematizira dvoličnost dobrodelnosti, smo se pogovarjali z Marinko Poštrak, dramaturginjo predstave in vodjo umetniškega oddelka Prešernovega gledališča. Intervju si lahko preberete na spodnji povezavi:

/files/uploads/files/Pogovor%20MarinkaPostrak%20Bernhard.doc