RAZSTAVA GRUMOVI NAGRAJENCI: NA MESTU OB 50. OBLETNICI TSD

Razstava bo na ogled od 3. marca do 7. aprila 2020 pred Mestno knjižnico Kranj.

ODPRTJE RAZSTAVE GRUMOVI NAGRAJENCI: NA MESTU OB 50. OBLETNICI TEDNA SLOVENSKE DRAME

Ulična galerija na kateri bomo počastili dosedanje prejemnike Grumove nagrade.
Razstava bo na ogled od 3. marca do 7. aprila 2020 pred Mestno knjižnico Kranj.

O vsebini razstave:
Septembra 1978 v Glasu zasledimo zapis: »Pomembna novost je prav tako, da bo odslej teden slovenske drame to res dobesedno in ne teden slovenskih gledališč. Obsegal bo najrazličnejša slovenska dela, od dram do monodram in lutkovnih predstav. Teden slovenske drame je prav zato letos razpisal nagrade Slavka Gruma za najboljše slovensko dramsko besedilo, uprizorjeno, tiskano in predloženo komisiji pri Prešernovem gledališču. Rok še ni zamujen; za predložena besedila traja do 1. decembra letos, za uprizorjena in tiskana pa do 1. januarja 1979.« (H. Jelovčan, »Kaj je novega v kranjskem Talijinem hramu? Sedem premier za odrasle in mladino«, Glas, 8. 9. 1978)

Leta 1979 na Tednu slovenske drame prvič podelijo nagrado Slavka Gruma za najboljše izvirno dramsko besedilo, prejme jo Dane Zajc za pesniško dramo Voranc.

Doslej – do marca 2020 – je nagrado Slavka Gruma prejelo 23 avtorjev in avtoric za 46 dramskih del (največ nagrad, pet, je prejel Matjaž Zupančič). Le enkrat – leta 1997 – se je žirija odločila, da nagrade ne podeli.

Na praizvedbo čakajo še štiri nagrajena dela, največ uprizoritev na slovenskih poklicnih in polpoklicnih odrih pa so doživele igre Svatba Rudija Šeliga, Veliki briljantni valček Draga Jančarja in Moj ata, socialistični kulak Toneta Partljiča.

Med najbolj prevajane slovenske dramatike se uvrščajo Dušan Jovanović, Drago Jančar, Evald Flisar, Matjaž Zupančič in Simona Semenič.

Razstava je nastala v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj z Mestno knjižnico Kranj, Tam Tam-om in Mestno občino Kranj.