Slovesno sklenili festival in podelili nagrade 54.TSD

Festival presežkov slovenske dramske ustvarjalnosti uspešno sklenjen.

V Prešernovem gledališču Kranj slovesno sklenili festival in podelili nagrade 54. Tedna slovenske drame

Osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, se je tradicionalno začel na svetovni dan gledališča, 27. marca, slovesno pa se zaključuje 9. aprila 2024.
V dvanajstih dneh festivalskega programa so si obiskovalke in obiskovalci lahko ogledali sedem predstav v tekmovalnem in pet v spremljevalnem programu, tri predstave v programu za mlade, en ekskluzivni dogodek ter še sedemnajst dogodkov letos izjemno bogatega dodatnega programa, del katerega so bili problemski razgovori, okrogle mize, predstavitev novega kulturnega certifikata, zvočna raziskava, tri delavnice, štiri razstave, projekcija televizijske trilogije, bralne uprizoritve, dva dneva nominirancev in koncert.

Festivalski program je bil izjemno dobro obiskan, vstopnice za številne predstave so bile razprodane, obiskovalke in obiskovalci ter zainteresirana javnost pa so aktivno spremljali tudi vse dogodke dodatnega programa.

Veseli smo, da je festival letos potekal tudi na dveh novih lokacijah v Kranju in še poglobil lokalna partnerstva in sodelovanja. Pri pripravi festivala smo sodelovali z več kot dvajsetimi različnimi organizacijami: institucionalnimi gledališči, fakulteto, inštituti, nevladnimi in mednarodnimi organizacijami, na festivalu pa je sodelovalo več kot 350 umetnic in umetnikov ter drugih gostujočih.

"Zaključujemo še eno izjemno uspešno izvedbo tega pomembnega kulturnega dogodka, ki že dolga leta predstavlja vrhunce slovenske gledališke ustvarjalnosti. Ponosen sem, da smo v Kranj pripeljali izjemne predstave, diskusije in srečanja. Znova se iskreno zahvaljujem vsem zaposlenim in sodelavcem Prešernovega gledališča Kranj in seveda vsem ustvarjalkam, ustvarjalcem, strokovnjakinjam, strokovnjakom in ekipam, s katerimi smo spletli živo zgodbo iz plodnega tkiva slovenske dramatike in gledališča," je ob zaključku festivala povedal direktor Prešernovega gledališča Jure Novak.

Na sklepni slovesnosti smo podelili sedem nagrad 54. Tedna slovenske drame: nagrado občinstva za najboljšo predstavo festivala, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšo igralko, nagrado Tedna slovenske drame za najboljšega igralca, posebno nagrado Tedna slovenske drame po presoji žirije, Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev tekmovalnega programa, nagrado za najboljšega mladega dramatika oz. dramatičarko, nagrado Slavka Gruma za najboljše novo nastalo dramsko besedilo.

>>> Nagrajenci in obrazložitve nagrad na tej povezavi <<<

Društvo gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije pa je podelilo dve strokovni nagradi: nagrado Vladimirja Kralja za življenjsko delo dramaturginji Marinki Poštrak, priznanje za kritiško in teatrološko delo v zadnjih dveh letih dramaturginji Zali Dobovšek.

Iskrene čestitke vsem nagrajenkam in nagrajencem!

Slovesni zaključek v režiji Bora Ravbarja se je začel s pozdravnimi nagovori direktorja Prešernovega gledališča Kranj Jureta Novaka, župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca in ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko, nato je sledila podelitev nagrad. Prireditev, ki sta jo povezovali Vesna Pernarčič in Vesna Slapar, je obogatila glasbenica KiKi. 54. Teden slovenske drame, festival presežkov slovenske dramske ustvarjalnosti, je tako uspešno končan.

Vabljeni k ogledu fotogalerije z dogodka: