Stephen Sachs: MEGLICA

Danes zvečer ob 19.30 gostimo predstavo MEGLICA v izvedbi SLG Celje.

Maude je brezposelna natakarica, živi v prikoličarskem naselju v Kaliforniji. V trgovini z rabljenimi predmeti kupi sliko za tri dolarje, ki bi lahko bila še neodkrita slika vplivnega ameriškega slikarja, predstavnika abstraktnega ekspresionizma Jacksona Pollocka. Maude zaprosi za izvedenski pregled. Eminentni newyorški umetnostni zgodovinar Lionel Percy naj bi podal objektivno izvedensko mnenje o tem, ali je slika avtentična ali ne. Ob njunem srečanju pride do trka dveh svetov – na eni strani neizobražena ženska nizkega družbenega položaja, na drugi strani univerzitetno izobražen strokovnjak za umetniške ponaredke iz centra New Yorka. Med njima se razvije debata o družbenih razredih, resnici in umetnosti.

Drama je nastala na podlagi resničnih dogodkov. Besedilo duhovito odpira temo družbenih slojev in na humoren način govori o pomenu umetniškega dela ter zastavlja vprašanje, kaj je tisto, kar loči umetnost od neumetnosti, kaj je tisto, kar naredi umetnost za pravo umetnost.

Sodobni ameriški dramatik in režiser Stephen Sachs (1958, San Francisco) je študiral na gledališki akademiji Los Angeles City College. Najprej je delal kot igralec, leta 1987 pa je debitiral tudi kot gledališki režiser.

Več o predstavi na povezavi.

Video napovednik.