Tistega lepega dne

Slavnostna premiera restavrirane in digitalizirane različice filma ob režiserjevi stoletnici rojstva. Brezplačne vstopnice.

Torek, 12. november 2019, ob 20:00

Prešernovo gledališče Kranj

France Štiglic: Tistega lepega dne

Slavnostna premiera restavrirane in digitalizirane različice filma ob režiserjevi stoletnici rojstva

Produkcija: EPK Kranj 2025, Slovenski filmski center, Slovenska kinoteka, Arhiv RS, Mestna občina Kranj, Prešernovo gledališče Kranj

 

Nacionalni obeležitvi 100-obletnice rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica se je s številnimi prireditvami pridružil tudi Kranj, mesto, katerega zgodovino zaznamujejo pionirji fotografije in filma.

 

Častitljivo obletnico velikana in pionirja slovenskega filma bomo v Kranju počastili s slovesno premiero restavrirane in digitalizirane različice filma Tistega lepega dne, ki jo bomo predvajali ravno na režiserjev stoti rojstni dan, v torek, 12. novembra 2019, ob 20. uri.

 

Dogajanje filma je postavljeno v primorsko vas, ki je bila med obema vojnama pod italijansko oblastjo. Sramota vasi so trije zasmehovani bratje, ki so se pridružili fašistom. Osrednji lik je Štefuc, ki se želi še tretjič poročiti. France Štiglic je film posnel po scenariju, ki sta ga z Andrejem Hiengom spisala po istoimenski noveli Cirila Kosmača. Čistokrvna klasika in eden najbolj komičnih dosežkov slovenske kinematografije.

 

Vse aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025, v katere se vpenjajo kulturna, industrijska in naravna dediščina s sodobnimi urbanimi, umetniškimi in ustvarjalnimi izrazi.