V New York z uspešnico Judovski pes

Miha Rodman bo v soboto, 3. novembra 2018, v okviru 9. gledališkega festivala UNITED SOLO kar dvakrat nastopil v gledališču Theatre Row na 42. ulici v New Yorku z uspešnico Judovski pes, predstavo o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.

Prešernovo na 9. gledališkem festivalu UNITED SOLO

V New York z uspešnico Judovski pes



Miha Rodman bo v soboto, 3. novembra 2018, v okviru 9. gledališkega festivala UNITED SOLO kar dvakrat nastopil v gledališču Theatre Row na 42. ulici v New Yorku z uspešnico Judovski pes, predstavo o pogumu, želji po preživetju in prijateljstvu med človekom in psom, ki ju tudi smrt ne more ločiti.


»Velika čast za naše gledališče je, da smo bili na festival United Solo sploh sprejeti. To je izjemen dosežek. Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim,« je o bližajočem se gostovanju povedal Miha Rodman.

Miha Rodman v monodrami Judovski pes (foto Miha Fras, PGK)


United Solo Theatre Festival je največji festival monodrame v gledališču na svetu. Leta 2010 ga je ustanovil poljski izseljenec z malijskimi koreninami Omar Sangare, ki je tudi umetniški direktor festivala, prireja pa ga gledališče Theatre Row na 42 ulici v središču Manhattna v New Yorku. Judovski pes je bil v New Yorku v hipu razprodan, zato so organizatorji razpisali dodaten termin in predstavo uvrstili med bestselerje. Rodman je predstavo, v angleškem jeziku, uprizoril že na 6. mednarodnem gledališkem festivalu Kolkata v Indiji, aprila letos pa z velikim uspehom tudi v Haifa Theatru, v Izraelu ter maja na Festivalu sodobnega gledališča WTF?!, Liberec, Češka. Prihodnje leto pa je ponovno povabljen v Izrael in sicer bo nastopil v Tel Avivu.

Predstava Judovski pes občinstvo seznanja s problematiko holokavsta in je nastala po istoimenskem romanu izraelskega avtorja Asherja Kravitza, na oder Prešernovega gledališča pa jo je postavil mladi izraelski režiser Yonatan Esterkin, v prevodu Katje Šmid. V vlogi psa Kira v slovenskem in angleškem jeziku nastopa Miha Rodman, dramaturginja predstave je Anja Krušnik Cirnski, video in zvok je oblikoval Vid Hajnšek, lektorica je Mateja Dermelj, glasova na posnetkih sta prispevala Robert Waltl in Polona Vetrih. Koprodukcijska predstava z Mini teatrom Ljubljana je premiero v Kranju doživela februarja 2017.

Miha Rodman v monodrami Judovski pes (foto Miha Fras, PGK)


Kir je poseben pes, izjemno občutljiv za človeška čustva. Ne rečemo zaman, da je pes najboljši človekov prijatelj, edino živo bitje, ki nas vedno razume.

Judovski pes je izjemno literarno delo, ki je režijsko in igralsko nadvse zahtevno. Zgodba se začne pred nebeškimi vrati, pred katerimi se po smrti znajdeta Jošua in njegov pes Kir, ki mu  Bog ne dovoli, da bi stopil, saj je »rezerviran« samo za ljudi. Toda Jošua zahteva od Boga, da v Raj spusti tudi njegovega najboljšega prijatelja. Zato Bog poprosi Kira, da mu izpove svojo življenjsko zgodbo. In prav njegova ganljiva, ter na trenutke tudi humorna in predvsem pretresljiva pasja pripoved o življenju v času nacističnega vzpona in o težki in velikokrat tudi smrtno nevarni življenjski poti vse od rojstva do smrti Boga prepriča v to, da tako vdanega prijateljstva ne more ločiti niti smrt. Kirova življenjska pot je zgodba njegove sprva srečne mladosti v judovski družini, vse do ločitve z njo, pa vse do služenja v enoti SS v taborišču Treblinka ter do ponovnega srečanja z Jošuo. Judovski pes je zgodba o pogumu, želji po preživetju in dostojanstvu, predvsem pa zgodba o prijateljstvu, ki ne pozna meja in ki ga ne more ločiti niti nacizem niti smrt.



O režiserju

Yonathan Esterkin (rojen leta 1981 v Izraelu) je koordinator mednarodnih odnosov, režiser in dramaturg v gledališču Haifa v Izraelu. Tam je ustanovil tudi program Otroci ustvarjajo v gledališču. Med letoma 2005 in 2014 je bil režiser, prevajalec in profesor na Akademiji za gledališko umetnost Beit Zvi in na Šoli umetniškega izražanja Haderech. Je tudi novinar pri dnevniku Maariv, finančnem časopisu Global, revijah Liberal Magazine in Theater Magazine idr. ter od leta 2003 član žirije za nagrade izraelskega nacionalnega gledališča. Diplomiral je iz režije in gledališke teorije na univerzi v Tel Avivu, na tamkajšnji Odprti Univerzi je študiral še politologijo in filozofijo. Leta 2014 je bil  predstavnik Izraela na festivalu Theatertreffen v Berlinu.

Na festivalu Teden slovenske drame v Kranju je gostoval s štirimi predstavami, ki jih je režiral v Izraelu na podlagi sodobnih slovenskih besedil: 5fantkov.si Simone Semenič, predstavi Hodnik in Vladimir Matjaža Zupančiča ter Ljudski demokratični cirkus Sakešvili Roka Vilčnika-Rokgreja. Judovskega psa režira drugič: prvič ga je na oder postavil leta 2010 v Gledališču Alley v Tel Avivu.


O avtorju

Asher Kravitz je izraelski avtor, rojen leta 1969 v Jeruzalemu. Študiral je elektrotehniko, danes pa je predavatelj fizike in matematike na Odprti Univerzi in na Akademiji za tehniko v Jeruzalemu. Je vsestransko nadarjeni inženir, umetnik, raziskovalec in aktivist. Konec devetdesetih se je začel ukvarjati s fotografiranjem divjih živali v Izraelu in Afriki, po letu 2000 je napisal vrsto člankov o pravicah živali in njihovem blagostanju. Sodeloval je tudi pri vzpostavitvi zatočišča za gorile sirote v Kamerunu. Leta 2002 je izdal svojo prvo knjigo, kriminalni roman Magic Square. Judovski pes je njegova četrta knjiga, izšla je leta 2007, zanjo pa je prejel nagrado 'Diamond Citation' izraelskega združenja založnikov. G. Kravitz se je februarja 2017 tudi udeležil premiere Judovskega psa v Kranju.

 

 

 

 

Office of Cultural Affairs,

Consulate General of Israel in New York