VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ! zmagovalna predstava 31. DNEVOV KOMEDIJE

Ponosni in nasmejani sporočamo, da smo na festivalu 31. Dnevi komedije prejeli kar tri žlahtne nagrade po izboru strokovne žirije.

Z 31.Dnevov komedije s tremi žlahtnimi nagradami

Ponosni in nasmejani sporočamo, da smo na festivalu 31. Dnevi komedije prejeli kar tri žlahtne nagrade. 

V tekmovalnem programu se je za najboljšo komedijo preteklega leta potegovalo osem predstav. Strokovna žirija v sestavi režiserke in igralke Alenke Kraigher (predsednica), dramaturginje Evelin Bizjak in režiserja Tina Grabnarja je odločitev sprejela soglasno.

ŽLAHTNA KOMEDIJA PO IZBORU STROKOVNE ŽIRIJE - VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
Utemeljitev:

"Vse zastonj! Vse zastonj! je uprizoritev, ki ji uspe ustvariti učinkovito, polnopomensko in družbenokritično odrsko doživetje. Enostavna gledališka postavitev omogoča razigrane igralske kreacije, v katerih lahko zaživi vsebina dramske predloge. Z natančnim razumevanjem besedila, bistro zastavljenimi odrskimi situacijami in dinamičnim ritmom uprizoritve so ustvarjalci vzpostavili pripoved o delavkah in delavcih, ki se zaradi lastne ekonomske stiske odločijo za državljansko nepokorščino. Humorni zapleti situacijske komike so natančno premišljeni ter v nas poleg smeha sprožajo tudi družbenokritični premislek. Komika tukaj ni v funkciji smešenja posameznih likov in situacij, temveč z danes izjemno relevantno subverzivno močjo razbija in problematizira zastarele družbene vzorce. Ženske so tako postavljene v središčno vlogo sprevračanja konvencij patriarhalne družbe in upora proti izkoriščevalskemu sistemu kapitalizma. Uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! uspe dokazati, da je z veščim obvladovanjem principov klasične komedije, za katere se zdi, da v našem prostoru počasi izginjajo, mogoče ustvariti gledališki presežek."

ŽLAHTNA KOMEDIJANTKA - VESNA PERNARČIČ

Utemeljitev: 

"Vesna Pernarčič je z vlogo Antonie v uprizoritvi Vse zastonj! Vse zastonj! ustvarila zaokroženo in polnokrvno igralsko stvaritev. V svoji interpretaciji spretno preigrava različna čustvena stanja in vešče uporablja igralska orodja komedije. Njen nastop odlikujejo natančno odmerjen ritem, razgibana govorna in telesna izraznost ter vseprisoten igralski užitek. S karakterizacijo iznajdljive in drzne ženske, postavljene v težko finančno situacijo, gradi na specifikah komičnega, hkrati pa nikoli ne zapade v površinskost ali stereotipizacijo. Z izrazitim občutkom za komedijo je Vesna Pernarčič izoblikovala avtentičen lik, ki bogati režijske strategije in podpira sozvočno kolektivno igro."

ŽLAHTNA REŽISERKA - AJDA VALCL

"Ajda Valcl je z režijo uprizoritve Vse zastonj! Vse zastonj! dokazala, da mojstrsko obvlada žanr klasične komedije. Z natančnim razumevanjem dramske predloge ji je uspelo sestaviti celo paleto učinkovitih dramskih situacij, ki vseskozi držijo gledalčevo pozornost. Skrbno je načrtovala ritmiko uprizoritve, ki je pri komedijah izjemnega pomena, in pri tem hkrati pustila dovolj prostora za močne igralske kreacije. Na prvi pogled preprosta režijska ideja se kmalu izkaže za izjemno učinkovit poligon, ki omogoča, da vsebinski poudarki besedila zasijejo v vsej svoji moči. Pri tem ves čas ostri družbeno kritične vidike dramskega besedila in vse komične situacije vzporeja z današnjim časom. S svojim ustvarjalnim delom nam je pokazala, da je režija komedije lahko večplastna, poglobljena, družbeno kritična in ustvarjalno navdihujoča."

Bravo in iskrene čestitke vsem!