Zabava za Borisa - premiera v Mestnem gledališču Ptuj

Predstava Zabava za Borisa (Ein Fest für Boris), dramatika, pisatelja in pesnika Thomasa Bernharda, bomo premierno uprizorili v torek, 12. 11. ob 19.30 v Mestnem gledališču Ptuj.

Letos mineva trideset let od smrti Thomasa Bernharda, enega največjih avstrijskih dramatikov.

V Prešernovem gledališču bomo v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj spomin nanj počastili s prvo slovensko uprizoritvijo drame Zabava za Borisa v režiji Snežane Trišić.

Od leve proti desni Darja Reichman, Vesna Slapar in Simon Šerbinek, foto: Nada Žgank

 

Zabava za Borisa (Ein Fest für Boris) – v slovenščino jo je prevedel Jani Virk – je prva drama Thomasa Bernharda. Napisal jo je leta 1970 in v njej z radikalno družbeno kritiko meril natanko tja, kjer se je kotilo in pod pretvezo dobrodelnosti prikrivalo seme zla. Gre za neizprosno neposredno igro o dvoličnosti družbe in njenih posameznikov, ki z navideznim dobrodelništvom poskušajo prikriti svojo čustveno hendikepiranost in željo po (pre)moči.

Bernhard v Zabavi za Borisa ne prizanaša nikomur in žal danes podoba sveta kaže prav takšno, če ne še izrazitejšo sliko dvoličnosti in prikritega oblastništva.

Predstavo je režirala Snežana Trišić, dramaturginja je Marinka Poštrak, v njej pa bodo nastopili Darja Reichman, Simon Šerbinek k. g., Vesna Slapar, Blaž Setnikar, Borut Veselko, Miha Rodman, Brane Grubar k. g., Judita Polak k. g. in Ciril Roblek k. g.


V priponki najdete še programski nagovor režiserke Snežane Trišić, pogovor z vodjo umetniškega oddelka in dramaturginjo Marinko Poštrak ter kratki biografiji Snežane Trišić in Thomasa Bernharda.


Najstarejši Hendikepiranec: »Potrebujemo boljšo hrano daljše postelje izboljšanje našega splošnega stanja nobenih umetnikov nobenih bistrih ljudi ljuba gospa mi se sami zabavamo in mi razvijamo naše lastne filozofije ...«