ZAPRTA ŠTUDIJA ZMAGOVALNA UPRIZORITEV 58. BORŠTNIKOVEGA SREČANJA

S Festivala Borštnikovo srečanje se ponosno vračamo s tremi nagradami.

ZAPRTA ŠTUDIJA ZMAGOVALNA UPRIZORITEV 58. BORŠTNIKOVEGA SREČANJA

S podelitvijo festivalskih nagrad se je nocoj, v nedeljo, 18. junija, sklenil 58.Festival Borštnikovo srečanje. Domov se ponosno vračamo s tremi festivalskimi nagradami.

Strokovna žirija v sestavi: Matej Bogataj, Senka Bulić, Ajda Rooss, Johannes Nölting in Peter Petkovšek, si je v tekmovalnem programu ogledala dvanajst uprizoritev po izboru selektorice Vilme Štritof in za najboljšo predstavo razglasila:

VELIKA NAGRADA FESTIVALA BORŠTNIKOVO SREČANJE ZA NAJBOLJŠO UPRIZORITEV: ZAPRTA ŠTUDIJA. "New Constructive Ethics"  Ivana Viripajeva v režiji Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj

Utemeljitev strokovne žirije:

"Predstava Zaprta študija. »New Constructive Ethics« raziskuje človeško objestnost ali hubris na ozadju klimatske katastrofe, različnih nivojev osebne odgovornosti in neustavljive želje po ljubezni in sprejetosti v umirajočem svetu. Ustvarjalci obogatijo besedilo Viripajeva z vedno novimi konfrontacijami privatnega in družbenega ter z medsebojno grozečimi si biološkimi in moralnimi ambicijami. Odrsko izražanje najdejo v anarhičnih prizorih nemoči in arogance znanstvenega stremenja, ki jih uprizoritev uspešno zlije v portret sodobne družbe."

(Foto: Nada Žgank)

V uprizoritvi igrajo Darja ReichmanTamara Avguštin, Branko JordanBorut Veselko, Doroteja Nadrah in inspicient Ciril. Besedilo je prevedel Miha Javornik, režiserka je Nina Rajić Kranjac, dramaturga Tibor Hrs Pandur in Marinka Poštrak, scenografka Urša Vidic, kostumografka Marina Sremac, skladatelj Branko Rožman, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Maja Cerar, oblikovalca maske pa Matej Pajntar in Alja Sušnik. 

---

BORŠTNIKOVA NAGRADA ZA IGRO: TAMARA AVGUŠTIN za vlogo Rachel Donelan v predstavi Zaprta študija. »New Constructive Ethics«  v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in za vlogo v predstavi Frančišek v produkciji Mestnega gledališča Ptuj

Utemeljitev strokovne žirije:

"Borštnikovo nagrado za igro prejme Tamara Avguštin za vloge Brata Leona in drugih likov v predstavi Frančišek režiserja Jerneja Lorencija v produkciji Mestnega gledališča Ptuj in Rachel Donelan v predstavi Zaprta študija. »New Constructive Ethics« režiserke Nine Rajić Kranjac v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Kot biologinja Rachel Tamara Avguštin vzame nase razcep med suvereno zunanjo podobo znanstvene ambicije in notranjo čustveno negotovostjo etičnega konflikta, kot Frančiškov duhovni sopotnik pa išče mostove med mitom in zgodovinskim subjektom. V obeh upodobitvah vzpostavi intimen stik z občinstvom in nas učinkovito vodi po labirintnih povezavah med logosom in erosom."

(Foto: Nada Žgank)

---

NAGRADA NEPOGREŠLJIVI DRUŠTVA SLOVENSKIH REŽISERK IN REŽISERJEV: CIRIL ROBLEK za presežke strokovnega in podpornega dela v gledališču.

Utemeljitev:

"Ciril Roblek je član Prešernovega gledališča Kranj, kjer je zaposlen kot inspicient. Predstave s svojim zanosom in visoko profesionalno držo vešče vodi med ustvarjalnim procesom, zaradi svojega glasbenega in igralskega talenta pa pri procesih pogosto sodeluje tudi v drugih funkcijah."

(Foto: Maša Pirc)

Bravo in iskrene čestitke celotni ekipi uprizoritve, nagrajenki in nagrajencu!

Veselimo se z njimi, iz srca čestitamo tudi vsem drugim prejemnikom nagrad in dobitnici letošnjega Borštnikovega prstana Nataši Matjašec Rošker.