Znana sta nominiranca za Grumovo nagrado 48. Tedna slovenske drame

Prešernovo gledališče Kranj sporoča, da je za 48. Teden slovenske drame, ki bo potekal od 27. marca do 8. aprila, že vse pripravljeno!

Znana sta nominiranca za Grumovo nagrado 48. Tedna slovenske drame

sporočilo za javnost, 5. 3. 2018

Prešernovo gledališče Kranj sporoča, da je za 48. Teden slovenske drame, ki bo potekal od 27. marca do 8. aprila, že vse pripravljeno!


Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj vsako leto organizira Prešernovo gledališče Kranj. Z njim bi radi spodbudili uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo v tujini. Pri tem sodelujejo s slovenskimi in gledališči iz tujine. K spodbujanju nastajanja slovenske dramatike pomembno prispevajo tudi vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo priznani slovenski in tuji dramatiki. Izbor predstav za letošnji tekmovalni in spremljevalni program je pripravila selektorica, mag. Tea Rogelj.

Teden slovenske drame bodo odprli z delom Nede R. Bric Zrno soli, ki je nastalo v koprodukciji med Narodnim gledališčem Tuzla in organizatorjem festivala, Prešernovim gledališčem Kranj. Premiera v Tuzli je bila že novembra lani, pri nas pa bo delo prvič na ogled prav na festivalu.

 

Podelili bodo štiri nagrade


Letos bodo v okviru Tedna slovenske drame podelili štiri nagrade: nagrado občinstva, nagrado za najboljšega mladega dramatika, Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo ter nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo. Kot je povedala predsednica žirije za Grumovo nagrado dr. Mateja Pezdirc Bartol, letošnja dramska besedila prinašajo pogled v intimni svet posameznika, ki vstopa v različna medosebna razmerja, kot so: »kompleksni družinski in partnerski odnosi, ki prinašajo raznolike podobe materinstva, vloge ženske v družini in družbi, dinamiko odnosov med družinskimi člani iz več generacij, pa tudi soočenja otroškega in odraslega sveta«.

Na natečaj za Grumovo nagrado je letos prispelo 35 dramskih besedil, osem jih je bilo moč zaslediti na natečajih preteklih let, vsaj pet pa jih je bilo že uprizorjenih. »Letošnji natečaj je presenetljiv, saj prispela besedila določata dve prepoznavni značilnosti: vrnitev klasične dramske forme in obrat v intimni svet,« je povedala dr. Mateja Pezdirc Bartol. Znana sta letošnja nominiranca za Grumovo nagrado: Vinko Möderndorfer za besedili Romeo in Julija sta bila begunca ter Sestre in Rok Viličnik za delo Večja od vseh.

Na natečaj za nagrado najboljšemu mlademu dramatiku je tokrat prispelo štirinajst besedil. Skoraj polovica se jih je navdihovala pri delih svetovne književnosti, zlasti gre za predelave antičnih mitov. »Preizkušeni vzorci dramske tradicije prinašajo dovolj trdno strukturo, da lahko mladi dramatiki ob njej razvijejo lastne zgodbe, ki so duhovite, prinašajo svežino in nove perspektive znanih zgodb,« je povedala dr. Mateja Pezdirc Bartol, predsednica žirije za Grumovo nagrado in nagrado za mladega dramatika, katere člani so še Tomaž Gubenšek, Vilma Štritof, Klavdija Zupan in Igor Žunkovič.

Za Šeligovo nagrado za najboljšo uprizoritev festivala se bodo potegovale predstave, ki jih je selektorica uvrstila v tekmovalni program. Dobitnika nagrade bo izbrala tričlanska mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Nika Arhar, Mojca Jan Zoran in Ljudmil Dimitrov.


Dodatne informacije o programu so objavljene na spletni strani festivala www.tsd.si, na sporedu spletne strani www.pgk.si in v festivalski zloženki (gl. priloge).

 

     V priponkah:

     - Poročilo žirije za Grumovo nagrado
           (02 - 48-TDS- grumova nagrada-poročilo žirije_lekt.docx)
     - Nominiranci za Grumovo nagrado
           (03-48-TDS-grumova nagrada - nominacije - lekt.docx)
     - Poročilo selektorice o izboru tekmovalnega in spremljevalnega programa 48. Tedna slovenske drame
           (04-48-TSD-porocilo-selektorice-o-izboru-lekt.doc)
     - Tekmovalni program /48. Teden slovenske drame/
           (05-48-TDS-Tekmovalni program-lekt.docx)
     - Spremljevalni program 48. Tedna slovenske drame
           (06-48-TDS-katalog-Spremljevalni program-lekt.docx)
     - 47 let Tedna slovenske drame
           (10-48-TDS-DOSEDANJE NAGRADE TDS -lekt.docx)