Znana sta tekmovalni in spremljevalni program 51. TSD

V Prešernovem gledališču Kranj potekajo priprave na 51. Teden slovenske drame, ki bo zaradi še vedno negotove situacije z novim koronavirusom letos v prvi polovici novembra.

Znana sta tekmovalni in spremljevalni program 51. Tedna slovenske drame. Letos je festival prestavljen na november.

V Prešernovem gledališču Kranj potekajo priprave na 51. Teden slovenske drame, ki bo zaradi še vedno negotove situacije z novim koronavirusom letos v prvi polovici novembra.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira že dobrega pol stoletja. Zaradi epidemije koronavirusa je bil lanski jubilejni, petdeseti festival izveden le delno, saj sta bila tekmovalni in spremljevalni program prvič v zgodovini festivala odpovedana.

Letošnji, 51. festival bi se moral pričeti 27. marca, vendar trenutne razmere ne zagotavljajo njegove izvedbe, zato so se organizatorji odločili, da tekmovalni in spremljevalni program izpeljejo v prvi polovici novembra. Selektor Rok Andres si je lani kljub epidemiji in okrnjeni gledališki dejavnosti uspel ogledati kar 38 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog, ter v tekmovalni in spremljevalni program uvrstil naslednje predstave (vrstni red ne pomeni hierarhične lestvice):

Tekmovalni program

 • Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče), režija: Tomi Janežič
 • Rok Vilčnik - rokgre: Pošta (Drama SNG Maribor), režija: Juš A. Zidar
 • Gejm (Maska Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče), režija: Žiga Divjak
 • Matjaž Zupančič: Nova rasa (SNG Drama Ljubljana), režija: Matjaž Zupančič
 • Oče Romuald/Lovrenc Marušič: Škofjeloški pasijon (Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj), režija: Jernej Lorenci
 • Nejc Gazvoda: Jazz (Mestno gledališče ljubljansko), režija: Nejc Gazvoda

Spremljevalni program

 • Jernej Potočan: Žalostinke (Mestno gledališče ljubljansko), režija: Jan Krmelj
 • Not Dead Enough/Vestern (Glej), avtorska predstava
 • Patrizia Jurinčič Finžgar: Bidovec-Tomažič: Tovarištvo (Slovensko stalno gledališče, Trst), režija: Patrizia Jurinčič Finžgar
 • Mitska (EX-teater), režija: Hristina Vasić Tomše
 • Matjaž Zupančič: Vladimir [Владимир] (Gledališče »Stojan Bačvarov«, Varna, Bolgarija), režija: Nikolaj Kenarov

Poleg teh predstav pa selektor predlaga, da se izvede še posebni spremljevalni program, v katerega bi vključili nekaj projektov, ki so lani nastali na spletu:

- Monologi s kavča (Prešernovo gledališče Kranj), režija: Maša Pelko in Luka Marcen

Rok Vilčnik - rokgre: Naj me premakne

Varja Hrvatin: Kako se že reče tej črtici, ki ti utripa v wordu?

Simona Hamer: Kletka

Tjaša Mislej: Korenine in krila

Peter Rezman: Nočna

Kim Komljanec: Eden mora prevzet komando

Simona Semenič: sproščeno

Nejc Gazvoda: Kune

- Sandi Jesenik: Kraljice (Društvo VLU), režija: Jana Menger

- Bralne uprizoritve, festival Vzkrik! 2020:

Nika Korenjak: Kako ženska postane morilka, režija: Aljoša Živadinov

Brina Klampfer in Kaja Blazinšek: Paloma, režija: Brina Klampfer

Gašpar Marinič: Odsekal ti bom krila, režija: Žiga Hren

Suzana Tratnik: Tukaj ni homofobije, režija: Živa Bizovičar

Varja Hrvatin: Najraje bi se udrla v zemljo, režija: Eva Kokalj

Peter Rezman: izrekanje suspenza, režija: Nina Ramšak Marković

Jernej Potočan: Leta so tekla, mi pa malo manj, režija: Luka Marcen

Tjaša Mislej: Posebna večerja, režija: Mojca Madon

 

Ker bo glede na dolgo zaprtje gledališč pritisk na izvedbo gledališkega programa in obveznosti do abonentov jeseni še toliko večji, so se organizatorji odločili, da del dodatnega programa izvedejo že spomladi – predvsem tisti del, ki ga je v danih okoliščinah z upoštevanjem priporočil NIJZ glede preprečevanja okužb mogoče izvesti. Tako je svoje delo že opravila žirija za nagrado Slavka Gruma, nagrado za mladega dramatika ter Grün-Filipičevega priznanja za dosežke na področju dramaturgije, ki so jo letos sestavljali Matej Bogataj, Srečko Fišer (predsednik) in Amelia Kraigher. Žirija je prebrala 36 besedil, prispelih na natečaj za nagrado Slavka Gruma, ter 11 besedil, prispelih na natečaj za nagrado za mladega dramatika/dramatičarko. Nominirance za nagrado Slavka Gruma bodo objavili na dan, ko bi se festival običajno začel – na svetovni dan gledališča, 27. marca 2021.

V spomladanskem oziroma običajnem terminu festivala bodo organizatorji v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom (SLOGI) izpeljali tudi Pogovore z nominiranci, vsakoletno delavnico dramskega pisanja, ki jo bo letos vodila Kim Komljanec, obenem pa bodo v sodelovanju z enoto dramskih pisateljic in pisateljev Združenja dramskih umetnikov Slovenije pričeli projekt razvijanja kratkih dramskih besedil, namenjenih uprizoritvi prek videokonferenčne platforme Zoom.