Znana tekmovalni in spremljevalni program 52. Tedna slovenske drame.

V Prešernovem gledališču Kranj že potekajo priprave na 52. Teden slovenske drame.

Znana sta tekmovalni in spremljevalni program 52. Tedna slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj po uspešno zaključenem 51. Tednu slovenske drame, ki so ga lani izvedli v izrednem, novembrskem terminu, že potekajo priprave na 52. Teden slovenske drame, ki se bo letos tradicionalno začel 27. marca 2022, na svetovni dan gledališča.

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče Kranj organizira s podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Kranj. Kot je poudaril direktor Prešernovega gledališča Jure Novak, gre za festival nacionalnega pomena, ki spodbuja ustvarjanje in uprizarjanje slovenske dramatike, in sicer tako pri nas kot v tujini. Pri tem je omenil projekt Cankar gre na zahod /Cankar Goes West, prevode celotnega Cankarjevega dramskega opusa, ki so ga predstavili na 51. TSD in ki omogoča predstavljanje in promocijo slovenske dramatike v tujini.

Lansko gledališko leto, sicer še vedno zaznamovano z epidemijo covida-19, je ponudilo precej več uprizoritev kot leto prej. Selektor Rok Andres si je ogledal 68 uprizoritev, nastalih na podlagi slovenskih dramskih predlog, ki so bile premierno uprizorjene leta 2021 v produkciji tako institucionalnih kot tudi drugih gledaliških hiš in ustanov.

»Uprizoritve, ki sem jih izbral v oba programska sklopa, se osredinjajo na dve premisi: na temo aktualnega trenutka in na vprašanje, o čem si upamo govoriti. Sodobni čas se poraja v uprizoritvah najprej v izhodiščih samih besedil, v katerih najdemo: politično razdrobljenost, posameznika v nesolidarni družbi, psihična stanja z boleznimi, podnebno krizo, odvisnosti, katastrofičnost, polarizacijo družbe (družine, skupnosti), občutek konca zgodovine ali trenutka tik pred kritičnim obratom. Umetniška obdelava aktualnega trenutka se nadaljuje z zgodovinskimi ali dokumentarističnimi temami, ki z oddaljenosti, s postopki distance, učinkovito spregovorijo o težavah in dilemah, ki nas še kako zadevajo in nas vzpostavljajo. /… / Poleg osrednjega merila, ki je vedno kakovost izbranih uprizoritev, je treba poudariti, da izbor določajo tudi nekatere druge kategorije. Med njimi je najizrazitejša vsebinska – torej prezentnost teme, ki jo predstavlja uprizoritev ali osrednje sporočilo uprizoritve. Različne so tudi oblike naracije: od klasičnih, dramskih uprizoritvenih postopkov do avtorskih pristopov z elementi performativnega, dokumentarnega in pripovedovalskega gledališča,« je med drugim zapisal selektor 52. TSD (celotno poročilo na povezavi).

V tekmovalnem delu programa se bo za festivalske nagrade potegovalo osem predstav, v spremljevalni program pa je uvrščenih pet (vrstni red ne pomeni hierarhične lestvice).

Tekmovalni program

 1. Andrej Inkret: In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek (Anton Podbevšek Teater in SNG Nova Gorica v sodelovanju s Cankarjevim domom in Galerijo Božidar Jakac), režiser: Matjaž Berger
 2. Simona Semenič: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj (SNG Nova Gorica in Slovensko mladinsko gledališče), režiser: Jure Novak
 3. Srečko Kosovel: KONS: NOVI DOBI, za oder priredila Katarina Morano in Žiga Divjak (Prešernovo gledališče Kranj), režiser: Žiga Divjak
 4. Simona Semenič: lepe vide lepo gorijo (Prešernovo gledališče Kranj), režiserka: Maša Pelko
 5. Barbara Zemljič: Olje črne kumine (Mestno gledališče ljubljansko), režiserka: Barbara Zemljič
 6. Nina Rajić Kranjac: Solo (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana), režiserka: Nina Rajić Kranjac
 7. Drago Jančar, Janez Pipan: To noč sem jo videl (Drama SNG Maribor, Burgtheater, Jugoslovensko dramsko pozorište, Cankarjev dom), režiser: Janez Pipan
 8. Počemučka (Nataša Keser, Klemen Kovačič, Karolína Kotrbová, Aljoša Lovrić Krapež, Filip Mramor, Domen Novak, Nejc Potočan, Filip Štepec, Miranda Trnjanin): Under construction (Gledališče Glej), režiser: Aljoša Lovrić Krapež

Spremljevalni program

 • Branko Završan in ansambel: Bodi gledališče! (Slovensko ljudsko gledališče Celje), režiserka: Ivana Djilas
 • Matej Recer, Gregor Zorc: Kako smo prišli do sem? (Moment in Gledališče Glej)
 • Doroteja Nadrah: Potres (Hiša kulture Celje in AGRFT)
 • Žiga Divjak in igralci: Vročina (Slovensko mladinsko gledališče, steirischer herbst 21', Maska Ljubljana), režiser: Žiga Divjak
 • Varja Hrvatin: Zelda (Slovensko mladinsko gledališče), režiserka: Varja Hrvatin

Poleg tekmovalnega in spremljevalnega programa tudi letos pripravljajo bogat dodatni program s širokim naborom različnih dogodkov. »Tradicionalni Dan nominirancev bomo v sodelovanju s SLOGI in AGRFT še dodatno podprli z dramaturškimi analizami besedil. Predstavili bomo nove prevode slovenske dramatike v bolgarščino, nadaljevali promocijo novih prevodov Cankarja z analitičnimi branji članic in članov inštituta ITI z vseh celin. Problemska polja bodo odpirali kolegi iz DGKTS in ZDUS, v sodelovanju s slednjimi in DGR pa pripravljamo celodnevno srečanje dramatikov in režiserjev. Program 52. TSD bomo še dodatno popestrili s koncerti in vsebinami za otroke in mladino,« je napovedal direktor Jure Novak.

S svojim delom je že začela tudi strokovna žirija za podelitev nagrade Slavka Gruma 2022 ter nagrade za mladega dramatika 2022, ki jo sestavljajo Vesna Jevnikar, Tomaž Toporišič in Jakob Ribič. Na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo je prispelo 29 besedil za Grumovo nagrado ter 9 besedil, ki se potegujejo za nagrado za mladega dramatika.

Strokovno žirijo za podelitev Šeligove nagrade 2022 za najboljšo predstavo, igralskih nagrad in nagrade za poseben dosežek 52. TSD pa bodo sestavljale Diana Koloini, Viktorija Rangelova in Tery Žeželj.

Ob koncu novinarske konference se je direktor Prešernovega gledališča Jure Novak zahvalil Roku Andresu za uspešno delo v času njegovega dvoletnega mandata v vlogi selektorja. Selektor 53.TSD pa bo Rok Bozovičar.