Znani nominiranci za Grumovo nagrado 49. TSD

Kdo bo prejel Grumovo nagrado, bomo izvedeli 8. aprila na sklepni prireditvi, ko bomo razkrili tudi prejemnika nagrade za najboljšega mladega dramatika in druge nagrajence.

Znani nominiranci za Grumovo nagrado 49. Tedna slovenske drame

sporočilo za javnost, 7. 3. 2019

V Prešernovem gledališču Kranj potekajo še zadnje priprave na 49. Teden slovenske drame, ki bo med 27. marcem in 8. aprilom 2019!

 

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih besedilih, ki ga Prešernovo gledališče - s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj - letos organizira že devetinštiridesetič. Z njim spodbujajo uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo v tujini. K spodbujanju nastajanja slovenske dramatike pomembno prispevajo tudi vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo priznani dramatiki. Izbor predstav za letošnji tekmovalni in spremljevalni program je pripravil selektor, režiser in pisatelj Marko Sosič.


Otvoritvena slovesnost letošnjega TSD se bo na odru Prešernovega gledališča začela na svetovni dan gledališča, v sredo, 27. marca, ob 19. uri. Na njej bodo prebrali mednarodno in slovensko poslanico ob svetovnem dnevu gledališča, Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa bo podelilo stanovske nagrade. Takoj za tem bo gledalce v festivalsko vzdušje popeljala uprizoritev Prešernovega gledališča Kranj Ob zori, ki je v režiji Žige Divjaka nastala po motivih del Ivana Cankarja.



Podelili bodo pet nagrad


Na Tednu slovenske drame bodo podelili pet nagrad: nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo, nagrado za najboljšega mladega dramatika, nagrado občinstva, letos pa tudi Grün-Filipičevo priznanje, ki ga bienalno namenjajo posameznikom, gledališčem ali skupinam za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji v zadnjih desetih letih, ter Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo.


"Žirija je letos prebrala dvainštirideset besedil za Grumovo nagrado, dvanajst v kategoriji za mladega dramatika in prejela dva predloga za Grün-Filipičevo priznanje," je sporočila Vilma Štritof, predsednica letošnje strokovne žirije, ki jo sestavljajo še Tomaž Gubenšek, Mateja Pezdirc Bartol, Klavdija Zupan in Igor Žunković.

Za Grumovo nagrado je nominirala naslednja besedila: Hlapec Jernej in njegova pravica Žige DivjakaTih vdih Nejca GazvodeRealisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta KarasaŽige Divjaka, Gregorja Zorca, Katarine Stegnar, Vita Weisa, Iztoka Drabika Juga in Alje Kapun in An ban pet podgan Vinka Möderndorferja.

Kdo bo prejel Grumovo nagrado, bomo izvedeli 8. aprila na sklepni prireditvi, ko bomo razkrili tudi prejemnika nagrade za najboljšega mladega dramatika in druge nagrajence.

 

Celoten program predstav in dogodkov v okviru 49. Tedna slovenske drame, pa tudi več o nominiranih besedilih najdete v priponkah.