Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika na 53.TSD

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma in za nagrado za mladega dramatika na 53. Tednu slovenske drame

Med 27. marcem in 7. aprilom bo v Prešernovem gledališču in na drugih prizoriščih v Kranju potekal že 53. Teden slovenske drame.

V tekmovalnem in spremljevalnem programu se bo zvrstilo 12 predstav, v dodatnem programu pa 13 dogodkov, med njimi so kar trije koncerti in predstava, namenjena mlademu občinstvu, poleg teh pa še premiera nove uprizoritve v letošnji sezoni Prešernovega gledališča Kranj.

Podelili bomo tudi strokovne nagrade in nagrade Tedna slovenske drame.

Strokovna žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, ki jo letos sestavljajo Vesna Jevnikar (predsedujoča), Tomaž Toporišič in Jakob Ribič, je izmed vseh besedil, ki so prispela na natečaj za najboljše novo slovensko dramsko besedilo (35 besedil je prispelo za nagrado Slavka Gruma, 11 besedil pa za nagrado za mladega dramatika), izbrala pet nominirancev za nagrado Slavka Gruma in tri nominirance za nagrado za mladega dramatika.

Nominirana besedila za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo:

Katarina Morano: Kako je padlo drevo

Matjaž Zupančič: Te igre bo konec

Nina Kuclar Stiković: deklici

Anja Novak Anjuta: Tekst telesa

Rok Gregor Vilčnik rokgre: Meja

 

Nominirana besedila za nagrado za mladega dramatika:

Manca Lipoglavšek: Zamrzovanje

Iva Š. Slosar: Kako se smeji papež

Jaka Smerkolj Simoneti: Pesem ptic v drevesnih krošnjah

"Žirija je soglasno izbrala pet nominirank ali nominirancev za nagrado Slavka Gruma in tri nominacije oziroma omembe za mlade dramatičarke in dramatike. Vse nominacije obravnavajo relevantne, aktualne in pomembne ter sveže tematike. Pri tem jim velikokrat uspe izumiti lastne jezike dramskega, postdramskega in dramskega po postdramskem. Zvrstno so ta besedila raznolika, včasih tudi hibridna, sveža, nekatera obrtno odlično izdelana, druga z nekaterimi še ne čisto razrešenimi dilemami na ravni sižeja in fabule. Praviloma so pravi izzivi za uprizarjanje besedila, ki lahko, kot je pred desetletji zapisal veliki mag Heiner Müller, s svojim upiranjem samoumevnemu uprizarjanju prinesejo gledališke presežke, predvsem pa je njihovo branje pretežno presežni užitek, ki nas ne pusti indiferentnih." Vesna Jevnikar, Tomaž Toporišič in Jakob Ribič

Prejemnika ali prejemnici letošnje nagrade Slavka Gruma in nagrade za mladega dramatika oziroma dramatičarko, bosta znana 7. aprila 2023, na sklepni slovesnosti 53. Tedna slovenske drame.

Več informacij na spletni strani 53. Tedna slovenske drame: https://www.tsd.si/aktualno/znani-nominiranci-za-nagrado-slavka-gruma-in-za-nagrado-za-mladega-dramatika-na-53.-tednu-slovenske-drame/