Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma na 52. Tednu slovenske drame

Znani nominiranci za nagrado Slavka Gruma na 52. Tednu slovenske drame

V Prešernovem gledališču Kranj potekajo priprave na 52. Teden slovenske drame (TSD). Med 27. marcem in 8. aprilom se bo v tekmovalnem in spremljevalnem programu zvrstilo 15 predstav, v dodatnem programu pa 10 dogodkov, med njimi dva koncerta in predstava, namenjena mlajšemu občinstvu. Znani so tudi nominiranci za nagrado Slavka Gruma 2022.

V tekmovalnem programu letošnjega 52. TSD si bo mogoče ogledati osem vrhunskih uprizoritev, v spremljevalnem pet. »Dodatni program smo oblikovali na temeljih premislekov o sedanjosti in prihodnosti slovenske dramatike. K sodelovanju smo znova povabili vse ključne gradnike razumevanja slovenske dramatike in gledališča,« je povedal direktor PGK Jure Novak in dodal: »Ponosen sem, da naš festival v svoji raznolikosti in vključevalnosti razgrinja bogastvo slovenske žive kulture in umetnosti. In ponosen, da vsakič znova umesti Prešernovo gledališče in s tem Kranj v samo jedro slovenskega in evropskega gledališča.«
Tako z ZDUS in DGR pripravljamo strokovni posvet dramatikov in režiserjev o podpori slovenski dramatiki, z DGKTS pa okroglo mizo o usodah mladih dramatičark in dramatikov z naslovom »Infiltracija na sceno«. AGRFT bo predstavil bralne uprizoritve kratkih dramskih del študentov, z AGRFT in SLOGI pa organiziramo tudi tradicionalni dan nominirancev; branja bomo pospremili z dramaturškimi uvidi v posamezna dela. Z ITI se bomo posvetili promociji lani izdanih prevodov zbranih dram Ivana Cankarja v angleščino; z mednarodnimi gosti bomo govorili o interpretaciji njegovih del v drugih kulturah, poseben dogodek pa bo posvečen uprizarjanju slovenske dramatike v Izraelu.
Posvetili se bomo tudi novim knjižnim izdajam dramatike, med drugim novim prevodom v bolgarščino, Simoni Semenič, Blažu Lukanu in Tomažu Lapajnetu Deklevi.
Napovedujemo tudi program za mlade, tj. predstavo Kozlovska sodba v višnji gori iz SLG Celje, ter dva koncertno-gledališka dogodka, in sicer Piaf, Edith Piaf Vesne Pernarčič ter Senca tvojga psa Branka Završana.

Prav tako je delo že opravila žirija za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, ki sojo letos sestavljali Vesna Jevnikar (predsednica), Tomaž Toporišič in Jakob Ribič. Žirija je letos prebrala osemintrideset besedil, med njimi devetindvajset prispelih na natečaj za nagrado Slavka Gruma, in nominirala štiri besedila:

Jera Ivanc: logocentrična komedija za sedem punc o delcih, revoluciji in gledališču
Aljoša Lovrić Krapež: Weltschmerz
Katarina Morano: Usedline
Urša Majcen: Zgodba o bakrenem kralju

Kdo bo prejel letošnjo nagrado Slavka Gruma ter nagrado za mladega dramatika/dramatičarko, bomo izvedeli 8. aprila 2022, ko bo na sporedu sklepna slovesnost 52. Tedna slovenske drame.

Poročilo žirije in obrazložitev nominacij za nagrado Slavka Gruma na 52. TSD sta dostopna na www.tsd.si

Vabimo vas, da nas obiščete ob prazniku slovenske dramatike, ki se bo začel 27. marca, na svetovni dan gledališča!