Dogodek Muzeum Ljubljana

Alegorije - fragmenti

Trilogija Alegorije, 2022-2025
Plesna predstava

Plesna predstava

Alegorije - fragmenti 

(Trilogija Alegorije, 2022-2025)

Alegorije – fragmenti je predstava s poudarkom na specifikah upodobitev dvanajsterih mesecev pri čemer bo izpostavljena telesnost in skulpturalnost plesne govorice. Še pred začetkom našega štetja je bila v literaturi dokončno ustaljena trojna podoba  mesecev: kot naravnega, delovnega ritma,  kot ritem, ki ga določajo pobožanjene, astralne sile in kot ritem na zemlji prisotnih bogov, ki jih človek časti (Ovidij, Verij Flak…).
Ta trojna podoba mesecev bo obravnavana v razmerjih žanrskih upodobitev iz zgodovine ciklov v sklopu literarnih in likovnih paradigem od anike do renesanse. Projekt se bo mestoma nanašal na liturgijo slavja in temo sijajne podobe mesecev ter naravnih personifikacij, ki so jih označevala praznovanja in obredja. Fragmentarnost predstave se kaže v nizanju podob, božanstev in atributov. Prizori so razdeljeni v sklope glede na letne čase in poganjajo zgodbo, obračajo čas v sosledju mesecev in let: žetev, paberkovanje, jesenska setev ali podobe ob vrtljivem mlinu se izmenjujejo z motivi lova in počitka. Iz domačih žanrskih prizorov, pa vznikajo prostori vitae contemplativa, ki prijateljuje z decembrom, mesecem ostrih nasprotij in podob, ki je zastopan pretežno brez delovnih motivov.

---

Na sporedu: 9. septembra ob 19.30 v Prešernovem gledališču

Cena vstopnice: 10 Eur in 7 Eur (dijaki, študentje, upokojenci)

TRILOGIJA ALEGORIJE, 2022-2025

V obdobju 2022–2025 načrtujemo novo trilogijo Alegorije. Tema trilogije so alegorije – prizma časa v okviru ikonografskih smeri, ki jih tkejo poezija, literatura in likovna umetnost. Prva enota trilogije Alegorije mesecev (2022) je temeljila na motivih mesečnih ciklov z atributi, ki zajemajo življenje narave.

---

Produkcija: Muzeum Ljubljana

Koprodukcija: Kino Šiška – Center urbane kulture in Platforma sodobnega plesa, zavod Moja Kreacija

V sodelovanju s Športnim društvom TABOR
S finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.

Dogodek Muzeum Ljubljana
Režija, gib in vizualna podoba
Barbara Novakovič
Zvočna podoba
Jure Vlahović
Oblikovanje svetlobe
Andrej Petrovčič
Strokovna sodelavka
Suzana Koncut
Prevod v angleščino
Jana Wilcoxen
Fotografija
Andrej Lamut
Oblikovanje
Enya Belak
Šivanje kostumov
Irena Tomažin, Tanja Lakovnik
Izdelava scenskih elementov
Marko Udvanc
Igrajo
Plesalci
Enya Belak, Matevž Dobaj, Beno Novak, Kristýna Šajtošová